Производителите от Национална асоциация на тютюнопроизводителите (НАТ-2010) сигнализираха за извънредно забавяне на изплащането на изкупната тютюнева суровина от реколта 2016 г. Те подчертаха, че очакванията на бранша са Предходната национална помощ за тютюн, Кампания 2016 да бъде изплатена през месец март 2017 г. Това стана ясно от писмо на НАТ-2010 до министъра на земеделието и храните проф. д-р Христо Бозуков.
Всеки ден в браншовата организация, както и към отрасловите и общински координатори постъпват десетки сигнали за извънредно забавяне на изплащането с повече от два месеца на изкупната тютюнева суровина от реколта 2016 г. от няколко търговски дружества, работещи с разрешение за изкупуване на суров тютюн, издадено от Министерство на земеделието и храните, пише в писмото.
Една от причините за сигнала е, че некоректното поведение от страна на търговците поставя в безизходица тютюнопроизводителите. Подобна ситуация имаше и с тютюна реколта 2015 година, като сред потърпевшите бяха голям брой стопани от Ветово.
 Налични са и количества неизкупена продукция, за голяма част от която земеделските стопани имат предварително сключени договори, а реализацията й се бави по необясними причини, съобщава НАТ-2010.
Желанията на браншовата асоциация са свикване на консултативен съвет по тютюна и изплащане на преходната национална помощ за тютюн, Кампания 2016, да се изплати през месец март 2017 г.