Тютюнопроизводителите за пореден път останаха излъгани и ще трябва да почакат още, за да получат полагащите им се пари по необвързаната с производството схема за Преходна национална помощ за тютюн за Кампания 2016. Най-много тютюн в Русенско се гледа в община Ветово.
По индикативни данни ПНПТ е заложена за плащане в седмиците от 1 до 10 април 2017 г., но по време на консултативен съвет (КС) по тютюна, който се проведе на 17 март, бе решено помощта да бъде изплатена до 21 април.Тази дата обаче мина без никой от земеделците не получи пари, после плащането се чакаше на 24 април, а сега новото обещание е парите да са по сметките до Гергьовден, 6 май. Според председателя на асоциацията на тютюнопроизводителите Цветан Филев, причините за забавянето се крият в липсата на кадри в разплащателна агенция, които да обработят документите. 
Проходната помощ, която достига до 2,55 лв. за килограм изкупен тютюн от сортова група „Басми“, трябваше да отпадне още преди 4 години. Производителите обаче организираха множество протести, включително и на Дунав мост в Русе, така че схемата бе продължена до 2020 г.