- Г-жо Кунева, често сте казвали, че сте емоционално свързана с Русе, но отдавна не сме ви виждали тук, защо?
- Защото ние започнахме нашата обиколка на страната от Русе. Помните, че тук обявих и кандидатурата на президентските избори, защото Русе за мен е град със специално значение. Структурата на „Движение България на гражданите“ в Русе е много стабилна и една от най-добрите ни. Благодарна съм на русенци, които винаги са ме подкрепяли. В момента усилено работим по изграждането на структурите на Реформаторския блок на национално ниво, на регионалните граждански съвети и Русе е един от важните градове. Представител на Русе в Националния съвет на „България на граждaните“ е Даниела Везиева - един от най-силните ни областни координатори, така че Русе има специално място в Движението, а вече и в Реформаторския блок.
- Как преценявате ситуацията в страната в началото на новия политически сезон?
- България продължава да не се управлява според очакванията на хората, а е функция на партийни сметки и корпоративни интереси. Липсва демократично управление, което да има и общественото доверие, и легитимната парламентарна подкрепа. В този политически сезон ситуацията силно ескалира и агресията е извън всякаква  нормалност. Езикът на политиците е обиден за хората. Управляващите от БСП, ДПС и „Атака“ не искат да видят протестите и не искат да чуят разумните аргументи за стабилизиране на държавата. Правителството няма политики за привличане на чужди инвестиции, ежедневно се съобщава за загуба на европейски средства, съдебната система се разтърсва периодично от скандали, а малкият и средният бизнес нямат достъп до финансиране. Кабинетът „Орешарски“ продължава да вкарва страната в енергийна зависимост от Русия - виждате, че ЕК ще преразглежда договора за „Южен поток“ в български участък заради проблеми с търговете. Крайно се нуждаем от демократично дясно управление и аз не виждам алтернатива, освен Реформаторският блок. Ние предлагаме двутактова реформа - на първи етап ще предприемем неотложни мерки за нормализирането на изборната среда и ще се фокусираме върху подготовката за промени в Конституцията. Предложихме и 6 стъпки за излизане от кризата, операция „Чисти ръце“ в съдебната и другите система, но вкопчени във властта, управляващите не желаят да мислят за стабилизиране на България.
- Прогнозите за избори 2 в 1 през май вече отстъпиха на изчакване на резултатите от евроизборите, какво ще се случи след тях според вас?
- Намеците на БСП и ДПС, че ще изчакат да видят резултатите си на европейските избори и тогава ще решат дали да правят предсрочни парламентарни, е проява на политическо високомерие и то им се трупа към цената, която ще платят на изборите. Виждате, че политическите пластове се разместват с огромни сътресения, защото големите парламентарни сили са подвластни на задкулисието и са в олигархични зависимости. Нека не избързваме - до пролетта има още време, преди да видим дали няма наистина да има избори две в едно. За голямо съжаление, по всичко изглежда, че тези европейски избори отново ще се проведат на дискусионния терен на националните ни проблеми и ние отново има опасност да изпуснем шанса да проведем смислен европейски разговор. Ако и при евроизборите се приложат негативните практики от предсрочните парламентарни и от президентските избори, България тежко ще се маргинализира в периода, в който трябва да се готви за председателството на ЕС през 2018 година.
- Вие сте фаворит за водач на реформаторската листа на евроизборите, да очакваме ли да ви видим в тази позиция? И няма ли това да е бягство от българската политика?
- Все още няма решение за евролистата на Реформаторския блок. Не сме водили разговори. Никога не съм бягала от българската политика. Дори когато бях еврокомисар в Брюксел, не спрях да мисля за България и за българските граждани. Освен това, нека не предрешаваме изборните резултати, защото бяхме свидетели на изборни манипулации и нечестни методи на водене на политическото съревнование за гласовете на избирателите, което доведе до тежък дисбаланс в парламента. В него днес виждаме, че няма десни сили и целият хаос в държавата до голяма степен се дължи на това сгрешено и до голяма степен фалшиво представителство.
- Каква е вашата прогноза - как ще се представи Реформаторският блок на тези избори?
- С максимална мобилизация и желание ще бъдем на европейските избори. Българските граждани могат да разчитат да намерят своите работещи и знаещи представители в Европейския парламент. Ще предложим на избирателите едни достойни кандидатури за европейски депутати и вярвам, че хората ще различат тези, които могат да работят, от тези, които просто говорят. Като главен преговарящ с екипа ми договорихме 13 млрд. евро за България за времето от 2007 до 2014 г. За сравнение - за времето от януари до октомври 2013 година преките чуждестранни инвестиции в България са малко над 1 млрд.евро. Европейските средства бяха за модернизиране на страната, за индустрия, бизнес, инфраструктура, образование, здраве, пътища и т.н., а не за злоупотреба с тях, обръчи от фирми и корупция. Дори половината не са усвоени, а управляваха 4 правителства от 2007 до днес. В същото време българският бюджет се усвоява на 100% и се вземат заем след заем. Защо е така? Защото за харченето на европейските пари има стриктни правила. Да, аз съм за стриктни правила. И те трябва да важат за всички. Особено за депутатите.
- Реформаторският блок като че ли трудно се сработва, на моменти създава впечатление не на обединение на съмишленици, а на съюз за оцеляване, защо е така?
- Не е така. От юли до декември ние положихме усилия да покажем нова и различна политическа култура. Обединението вдясно се предричаше, че било невъзможно и всякакви шамани вещаеха какви ли не неща. Ето че сгрешиха. Преди Коледа подписахме споразумение за траен политически съюз, пътуваме в цялата страна, това е обединение на симпатизанти и членове, не просто на партийни ръководства. Затова и негативната кампания срещу нас започна още от първата минута - и от ГЕРБ, и от БСП, и от ДПС. Те самите финансират и инженерстват проекти като този на Бареков например, и редица други, които да изсипват върху Реформаторския блок какви ли не клевети всеки ден. Ние знаем, че партиите на българската олигархия и мафия, че задкулисието и агентите на ДС разполагат с много средства и медийно влияние срещу реформаторския блок. Но в крайна сметка и на президентските избори като мажоритарен кандидат бях прицел на ожесточена атака от всички спектъри на политическото пространство. Както съм доказвала и по време на преговорите, и като комисар, и като кандидат за президент - водя битките с чест и знам как да отстоявам национален интерес.
- Как партиите от Реформаторския блок по места гледат на преговорите в София, ще има ли местни структури и кога? Конкретно за Русе можете ли да кажете нещо?
- В ръцете на демократично мислещите граждани на Русе е да решат дали искат русенска структура на Реформаторския блок и дали тя да е успешна и убедителна, да спечели доверие и подкрепа за промените, които са потребни на всички. Създаването на обединението на реформаторските партии на местно равнище зависи от добрия диалог между представителите на партиите и гражданите. На национално ниво в София процесът се движи много бързо и без проблеми. В регионите е по същия начин. Надявам се и в Русе хората да бъдат завладени от реформаторската енергия. Имаме много добра икономическа програма, 6 стъпки за излизане от кризата, програма за реформи в правосъдието, сега предстои да оповестим мерките за реформи в администрацията и гражданските права и чистата медийна среда.
- Следите ли конкурентите - вече се заявиха нови партии, които ще се борят с вас и против вас?
- Всички т.нар. нови проекти, които се раждат в лявото и имитиращото дясно, но всъщност популистко пространство, не са нищо ново, освен рожби на задкулисието. Какво може задкулисието да предложи на българските граждани? Зависимост, несвобода, бедност, отчаяние... Та нали в резултат на управлението на БСП, ДПС и „Атака“, а преди това - и на ГЕРБ, България е в тази тежка политическа криза. Искаме прозрачност и публичност при упражняването на властта, искаме европейски правила и стандарти - на живот, на работа, на политическа етика. Задкулисните кукловоди измислят все проекти по един и същ модел - популистки формации, които откровено лъжат хората, възползват се от бедността им или си играят с очакванията им. Реформаторите можем да покажем новото лице на правене на политика в България - без мафия, зависимости и обръчи от фирми.
- Голямата дилема на опозиционните сили е с ГЕРБ или без ГЕРБ, какъв е вашият отговор?
- Дилема няма. „Движение България на гражданите“ винаги е било категорично по този въпрос. Аз и като мажоритарен кандидат за президент, помните добре, че нито от БСП-, нито от ГЕРБ-машината бях пощадена.  Сега е аналогична ситуация - проекти и на ГЕРБ, и на БСП-ДПС, и от „Атака“ са маши срещу Реформаторския блок и цялата пропагандна машина е хвърлена срещу нас. Ще повторя отново, че предизборна коалиция е възможна само в рамките на партиите от Реформаторския блок. Позицията ни е ясна. Начинът, по който ГЕРБ упражнява властта, не може да приемем за нормален и допустим. Докато беше управляваща сила, ГЕРБ погазваше неведнъж добрата практика на парламентаризма. Опорочи дясното - и с подслушването, и със смачкването на бизнеса, и със скандалните търгове, с „калинки“ в администрацията, назначения - и то стана синоним на нещо лошо и антисоциално, а това не е вярно. ГЕРБ упражни изпълнителната власт с редица нарушения на гражданските права, с политически натиск и пълно пренебрежение към независимостта на съдебната власт. Нека не забравяме, че ГЕРБ получаваше и подкрепата на „Атака“ при неясни, задкулисни договорки, а заиграването с национал-популистки партии е мръсна игра. Да припомня и удължаването на мораториума за продажба на земя, за който правителството се оправдава след това пред ЕК - в този безумен акт участваха ГЕРБ, БСП и „Атака“. А опитът за назначение на съдебен инспектор - пак безпринципна коалиция, а на Марковска - нима не помним тези скандали в съдебната система. Трябва ли още да обрисувам картината на управлението на кабинета „Борисов“. Всички реформатори настояваме ГЕРБ да се види в огледалото и да помни добре какво причини на българската демокрация и институции. Сигурна съм, че хиляди симпатизанти на ГЕРБ не са били съгласни с тези методи. Кой нормален гражданин би одобрил незаконно подслушване? Реформаторският блок има потенциал и сила да мобилизира демократично мислещите хора, които не си затварят очите пред болестите на демокрацията. РБ е единствената алтернатива на България, защото може да предложи правилни решения на проблемите.