Готвените от Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество искове за запориране на имущество на Христо Бисеров и доведения му син Ивайло Главинков са за повече от 7 милиона лева.

Това обясни в "Здравей, България” по Нова ТВ председателят на комисията Пламен Георгиев

Това е сумата, която ние претендираме, че е преминала през банкови сметки и има необясним произход, обясни той. До момента по искане на Комисията съдът е запорирал имущество на Бисеров и доведения му син на обща стойност около 1,5 млн.лв.

"Изискваме справки от НОИ, данъчните органи, КАТ, Гранична полиция – абсолютно всичко се проверява. Изисквали сме справи и за движението по сметки в чужбина. Не ни излизат 7 млн. лв.”, поясни той.

Георгиев даде пример за къща, за която е декларирано, че мястото, което е закупено за построяването й, струва 145 000 лева. След това с 300 000 лева е извършено самото строителство.

"Откъде обаче идват тези пари? Взел е кредит, но той е предсрочно погасен само една година след взимането му”, обясни още Георгиев.

Съмненията на Комисията за отнемане на имуществото са за пране на пари, чрез фирми, в които участва Главинков. На въпрос дали и други народни представители ще бъдат проверени, Пламен Георгиев заяви, че комисията може да проверява единствено и само лица, спрямо които има повдигнато обвинение от прокуратурата.