Експертиза на състава на металите в Боровското съкровище ще бъде направена в една от най-авторитетните и прецизни лаборатории в света - тази в Лувъра. Това съобщи вчера директорът на Историческия музей Николай Ненов.
Изследването ще бъде извършено по предложение на един от кураторите на изложбата „Златото на тракийските царе“ в световния музей - проф.Тотко Стоянов. Негова хипотеза е, че е възможно петте красиви съдини, които одриският цар е подарил на гетския владетел, да не са произведени по едно и също време на едно и също място и от един и същ майстор, а е събирано от различни места. Тестването на състава на откритите край Борово съдове ще допринесе за разбулването на тази загадка. 
Резултатите ще бъдат готови през юни, когато ще бъдат огласени по време на научна конференция в Париж, посветена на тракийското наследство, каза Ненов. Във форума ще вземат участие български и френски историци и  изследователи. Директорът на русенския музей се надява наесен проф.Тотко Стоянов да гостува в Русе и сам да съобщи на русенци какво е установила експертизата в Лувъра.