Бивш турски магистрат обяви, че му е повдигнато обвинение в "тероризъм" и рискува да получи присъда доживотен затвор заради разпространение на запис, свързващ президента Реджеп Ердоган с корупция.

Бившият прокурор Гюлтекин Авчъ написа в Туитър, че му е предявено обвинение за участие в "престъпна организация, имаща връзка с терористично начинание" и в "опит за заговор срещу правителството".


Той добавя, че го грози максимална присъда доживотен затвор затова, че е споменал в един от своите туити за записа на телефонен разговор, разпространен нашироко преди година, в който Ердоган казва на сина си Билал да потули 30 милиона евро в брой.

Този аудио запис – резултат от незаконно подслушване на силния човек на държавата – тогава още премиер – бе публикуван за пръв път през 2014 г. след разследване за корупция срещу няколко членове на ислямско-консервативното правителство или приближени на режима. Ердоган, който бе избран за държавен глава през август м.г., опроверга автентичността на тези записани разговори и ги нарече "гнусен монтаж".

Той обвини организацията на имама Фетулах Гюлен, който дълго време бе негов съюзник, че е изфабрикувала обвиненията за корупция срещу негови министри и приближени в рамките на заговор за свалянето му.

След тази афера Ердоган обяви война на Гюлен, който живее в САЩ, и предприе големи чисти, както и арести в организацията му.

Авчъ, който сега е адвокат, защитава журналиста Хидайет Карача, който е от четири месеца в затвора в рамките на разследване срещу приближена до организацията на Гюлен пресгрупа.