Около 10 млн. деца в Турция живеят в бедност, показват данни на Центъра за икономически и социални проучвания и анализи към университета "Башчешехир" в Истанбул.

В югоизточните части на страната процентът на бедността сред децата дори достига до 60-70 на сто, като в Югоизточен Анадол три от всеки четири деца живеят в недоимък. В западните турски окръзи този процент е около 30-40 на сто.

Според проучването също така много деца (4 от всеки 5) в югоизточните области нямат възможност да отидат на почивка, а половината от децата най-малко три пъти седмично не ядат месо и млечни продукти.

Според авторите на изследването бъдещето за тези деца, които живеят в бедност е доста неясно, с оглед на това, че правителствената политика за раждане на повече деца не е в съответствие с тези фактори.

Още докато заемаше поста на министър-председател, настоящия президент Реджеп Ердоган отправяше призиви във всяко турско семейство да има поне три деца. През 2013 г. в рамките на правителството беше създадена и група, която да разглежда икономическите и социалните аспекти на увеличаването на раждаемостта. С въпроса бяха натоварени и четирима министри от тогавашния кабинет на Ердоган.

Според стандартите на ЕС най-високият процент на бедност сред децата за 2013 г. е бил отчетен в Турция. Той дори е бил по-висок и от страни като България и Румъния, които се смятат за най-бедните в ЕС, както е бил по-висок и от Гърция, която е в икономическа криза.