Кулминацията на тържественото откриване на спортната зала Арена Русе на 23 юли ще бъде концерт на примата на българската естрада Лили Иванова от 19 часа. Това стана ясно на пресконференция вчера, в която участваха кметът Пламен Стоилов, частният инвеститор Пламен Бобоков, мениджърите Иван Драндийски и Борислав Велков, изпълнителният директор на „Проект Русе“ Георги Пейчев, депутатът от ГЕРБ Пламен Нунев, зам.-кметовете Димитър Наков, Иван Григоров и Страхил Карапчански и други гости.
На финала сме след четири години тежки битки,
това е най-проблемният и тежък проект, който наследих, но категорично заявявам, че това е най-стратегическият проект за Русе, каза кметът Стоилов.
Той посочи, че до края на годината програмата ще бъде запълнена с уникални за Русе събития, като същевременно се планира и програмата за догодина.
Убеден съм, че залата тотално ще наложи Русе като лидер в индустрията, която се занимава със спортни, културни, конгресни събития и тя ще е изключително мощно средство за развитие на икономиката и всички свързани с нея политики в Русе и региона. Всичко останало, което направихме през последните години - инфраструктурата, подобряването на транспорта, движението в града, благоустрояването на центъра и всичко, което имаме да довършваме до края на годината, съчетано със залата, 
категорично ще наложи града ни като лидер в региона и в страната,
коментира той.
Кметът подчерта, че това е една от най-големите инвестиции в града през последните четири години на стойност около 55 млн. лв., която ще даде работни места, заетост и огромен тласък на всичко, свързано със спорта, туризма и дребния бизнес. 
Частният инвеститор Пламен Бобоков сподели, че не е виждал такава голяма мъка в 25-годишната си практика в бизнеса. Дори не искам да си спомням, просто искам да построим залата, да я пуснем, да заработи така, както сме я планирали и всички да се радваме на плодовете, каза той, като допълни, че инвеститорите разчитат да си върнат поне част от разходите, които са вложили. Бобоков коментира, че залата не е просто архитектурно съоръжение, а е един жив организъм. Тази зала ще бъде пълна със съдържание и ние ще се опитаме да върнем старата ни слава на културна столица на България, каза още той. 
Това е 
първата зала в България, която има бизнес стратегия и стратегия за управление
коментираха мениджърите Арена Русе Борислав Велков и Иван Драндийски и допълниха, че вече имат изготвена програма, която следват и се надяват да ги отведе в правилната посока. По отношение на строителните дейности те посочиха, че до 23 юли предстои още много работа и залата е в активен строителен график, който се изпълнява. Седалките се произвеждат и ще бъдат монтирани в срок, а спортното оборудване е поръчано, допълниха мениджърите. 
Залата ще се издържа от всякакви видове спортни и развлекателни събития, изложения, конференции, коментира Велков и допълни, че няма да има събитие от спортния и развлекателния календар, което да бъде изпуснато. Следващата седмица предстои да бъде обявен конкурс за генерален спонсор на залата, като мениджърите ще разговарят с най-големите компании. 
Календарът на залата е качествен, балансиран и интересен
каза Иван Драндийски при представянето на част от договорираните вече събития.
Големият празник на 23 юли ще започне още в ранните часове, като в околните пространства на залата ще бъдат представени различни спортни и развлекателни събития. Кулминацията ще бъде концертът на Лили Иванова.
Арена Русе е българска зала и тя трябва да се открие с български изпълнител, обясни идеята Драндийски. Лили Иванова ще пристигне с екип от над 20 човека и няколко тира техника, като ще изнесе концерт в цялата му пълнота като времетраене и блясък. Билетите могат да бъдат закупени от днес в мрежата на Ивентим. 
От вчера пък стартира сайтът на Арена Русе -
arenaruse.bg, на който е публикувана пълна информация за предстоящите събития. 
На 20 декември в залата ще гостува Горан Брегович с неговия оркестър за сватби и погребения. Цените на билетите ще бъдат между 25 и 55 лв. и могат да бъдат закупени от днес в мрежата на Ивентим, а специално за този концерт ще бъде изградена фен зона. 
Наследството на Лучано Павароти Белканто пристигат в Арена Русе на 27 ноември, за да представят един оперен и театрален спектакъл, който ще бъде наслада за всички сетива. Все още няма конкретна дата за продажбата на билети, а цените ще бъдат от 30 до 100 лева.
Както вече е известно най-новият спектакъл на „Лорд ъф дъ Денс“ ще бъде игран на 4 октомври, а билетите вече са почти продадени. 
На 4 декември ще гостува прочутият грузински национален балет „Сухишвили“ със 70 танцьори с над 600 костюма.
Спортният календар на залата ще бъде обявен в началото на май, а мениджърите увериха, че ще бъде наситен от събития, като се 
водят преговори с по-голямата част от спортните федерации в България
В момента мениджърският екип провежда серия от срещи с ръководителите на културните институции в Русе, като идеята е всички културни събития, които текат в града, да бъдат синхронизирани и да няма застъпвания, каза Пламен Стоилов. Той сподели, че залата ще стане домакин на някои фестивали, които сега се провеждат на открито. Форматът на Мартенски музикални дни ще е коренно различен догодина и ще име поне едно грандиозно събитие в залата, посочи още Стоилов. 

 

Специални пана закриват стърчащите колони

Вертикалната планировка пред и около залата ще е готова до 23 юли, каза кметът и допълни, че до седмица ще бъде възложено строителството на открития паркинг със 70 места до залата заедно с обслужваща инфраструктура към него и към залата. Стърчащите колони на недовършения търговски комплекс ще бъдат временно скрити с пана като тези на старата полиция, за да не загрозяват общия фон. 
По отношение на кръговото Стоилов коментира, че се работи с много усилено темпо, но до самото откриване на залата няма да бъде завършено. Той бе категоричен, че то по никакъв начин няма да попречи на функционирането на залата. Финалният срок за проекта за кръговото е след 15 януари. 
Пробивът „Кауфланд“ обаче със сигурност ще е завършен най-късно до началото на октомври, увери кметът и още веднъж подчерта, че строително-ремонтните дейности няма да бъдат проблем за нормалното функциониране на сградата. 
По отношение на подземния паркинг на залата Стоилов посочи, че предстои процедура по възлагане на обществена поръчка с отпуснатите 3,5 млн. лв. от държавата. Ако няма обжалване, строителството ще започне до няколко месеца, а началото на следващата година първия етаж с обем 200 автомобила да бъде пуснат в експлоатация, каза кметът и допълни, че след това ще се търсят варианти за доизграждането му.