Укриване на ДДС на обща стойност 124 000 лева изправи на съд 50-годишния Атанас А. и племенника му Георги Г., на 30 години. Според прокуратурата двамата мъже като част от ръководния състав на „Даско интернешънъл“, строила търговски комплекс „Родина“, са отговорни за съставянето на неистински данъчни декларации, счетоводни документи с невярно съдържание и финтове със законодателството. Така дружеството е спестило ДДС на държавния бюджет между март 2006 и юли 2007 година. 
Делото срещу двамата, което стартира вчера в Русенския окръжен съд, бе белязано с твърдението на голяма част от свидетелите, че истинският началник на строителния обект, от когото трябва да се търси отговорност, не е на подсъдимата скамейка. Масово хората, които са били ангажирани със строителството на търговския комплекс, назоваха и името му - небезизвестния Венцислав Ангелов с прякор Чикагото. А адвокатът на двамата мъже обърна внимание, че казусът има две страни - документална и фактическа. А те драстично се разминават.
Най-голямата болка на Атанас и Георги е не че са изправени на съд, а това, че според тях са използвани от осъдения за организиране на наркоканал Ангелов. Впрочем той получи 6-годишна ефективна присъда на две инстанции, която обжалва пред Върховния касационен съд.
Причината Чикагото да не отговаря пред съда за укриването на данъци не е никак за подценяване - на нито един документ, на нито едно място неговото име и подпис не фигурират. И тъй като няма доказателства черно на бяло, че той има пръст в случая, а само твърдения, няма и основание да му бъдат повдигнати обвинения. 
Въпреки че при старта на процеса вчера сутринта Ангелов, който е свидетел по делото, не се яви, изненадващо за страните дойде в залата в следобедните часове. По думите му, той няма представа за укритите данъци. Признава обаче, че именно той е уговорил инвестицията - като е довел инвеститора „Ел Хатиб“ и го е свързал с местния бизнес. Дружеството днес е регистрирано в София, а за негов управител е посочен Иссам Исса от Сирия. Не искал той да се ангажира с проекта, защото бил осъждан. Така през 2005 година се стигнало до учредяването на „Даско“, а за нейни управители били назначени Георги и племенникът на Чикагото Анатоли. Георги впрочем и преди бил работил за Ангелов. Тийнейджъри по онова време, те всъщност били обикновени работници и далеч не въртели бизнеса. Документите обаче сочели друго. Другият подсъдим Атанас пък бил ръководител на обекта.
Покрай строежа на сградата бил замесен още братът на Ангелов Пламен, който заедно с Анатоли е подсъдим по дело за наркотици.
Факт е, че не само подсъдимите, но и хора от бизнеса и служители на „Даско“ са категорични, че Чикагото почти винаги се е грижел за съставянето и оформянето на документи и сключването на сделки. Той е отговарял за снабдяването с материали и най-важното - в него са били парите и той е въртял бизнеса. Когато обектът пък бил готов, дошли араби, които да го огледат. 
Делото бе отложено, тъй като част от свидетелите не се явиха вчера и предстои да бъдат разпитани.