Миролюб Столарски, собственик на "Карат С" - фирмата, заради която преди дни избухна скандал в Столичната община, е бил агент на бившата Държавна сигурност, включително и след 10 ноември 1989 г.

Това става ясно от обявеното днес решение на Комисията по досиетата, с което бяха обявени свързаните с Държавна сигурност председатели, зам.-председатели и членове на ръководни и контролни органи на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България.

В обявения от комисията списък е и Маргарит Тодоров - бивш изпълнителен директор на винарската изба "Домейн Бояр", припомня Вести.бг. През 2010 г. медии съобщиха, че той се оттегля от управлението на компанията, продава дяловете си и заминава за Лондон при семейството си.

Агент на ДС е бил и Емилиян Абаджиев, генерален директор на "Метро България". Комисията отбелязва, че и за него има данни за принадлежност към органите и след 10 ноември 1989 г. Красимир Станев, изпълнителен директор на "Албена" АД, също е бил агент на ДС.

Щатен служител на ДС е бил Лукан Луканов, председател на Съвета на директорите на "Арома" АД и собственик на грандхотел "Велинград". Евгений Иванов е бил щатен служител на Първо главно управление на ДС - разузнаването. Неговото име бе огласено още през 2010 г., когато комисията по досиетата публикува списък с агентите и служители на ДС сред посланиците. Евгений Иванов бе посланик в Брюксел от 1993 г. до 1997 г.

Вече е обявявано и името на Илиян Василев - бивш посланик в Русия и бивш шеф на Агенцията за чуждестранни инвестиции. Той е бил секретен сътрудник на ДС. Сред вече обявяваните е и бившият поудправител на БНБ Пламен Илчев.