Той е най-якият мъж в България и сред най-силните на планетата. 29-годишният Стоян Тодорчев от Перущица е абсолютен републикански и неколкократен световен шампион в силовия многобой, популярен като Strong man.

През август 2010 г. нашият исполин и 7 състезатели от други държави поставят рекорд за “Гинес”, след като издърпват 195-тонния карго самолет “Руслан”, най-тежкия на земята. Над 120 000 души в Уляновск, Русия, стават свидетели на постижението им.

“Бяхме вързани с въжета през кръста. Организаторите не успяха да намерят равен терен и трябваше да теглим по лек наклон. Всеки път, когато пилотът удареше спирачка, самолетът тръгваше назад, а това допълнително увеличаваше масата му”, спомня си Стоян.

Осмината здравеняци влачат машината 6,49 метра. 6 г. преди тях други 10 великани не успяват да я помръднат. “Запалих се по Strong man още като малък. Гледах с часове по телевизията тези здрави мъже и много исках да съм като тях”, разказва Тодорчев. Като ученик тренирал баскетбол заради високия си ръст, но за кратко.

Бил на 14 г., когато започнал да помпа мускули във фитнеса. Стимулирал го и брат му Георги, който е ММА боец. Докато връстниците на Стоян ритали топка и ходели по дискотеки, той тренирал вкъщи лежанка на 2 табуретки. Първата му щанга била 30 кг. Не пропускал ден без упражнения.

“Имах си собствена програма, която заимствах от списания. Съставих си и диета на протеини и зеленчуци. Спазвам я и досега”, обяснява Дан Колов от Перущица. Младият мъж изяжда по 1,5 кг месо на ден. Закусва обикновено с овесени ядки. Менюто му включва и ориз, картофи, яйца, риба. Най-голямото изкушение за него е крем карамелът.

“Мога да унищожа 15 купички наведнъж, но ако е приготвен от майка ми Мария”, уточнява Тодорчев. Тя обаче се въздържа да го прави често, за да не нарушава режима на сина си. Покрай него всички в семейството се научили да се хранят разделно.

“В началото бях против Стоян да се занимава със силов многобой, защото при тези атлети травмите са тежки. Сега обаче се гордея с успехите му”, казва Мария. На 27 октомври 1984 г. тя постъпва в родилното и акушерките ахват от изненада, когато поемат в ръцете си бебето. Тежало 5 кг, а височината му била 56 см. Сега размерите на Тодорчев са 140 кг и 197 см и трудно си намира дрехи. Носи предимно спортни.

“Вземам 2 фланелки и ги нося на шивач да ми направи една Панталоните също се налага да преправям, защото винаги са ми широки в талията. Големите хора сме много ощетени”, смее се Стоян. Зор виждал и с обувките. Носи 47-и номер, а в магазините обикновено са до 45-и. Продавачките се виждали в чудо, докато намерят чифт за извънгабаритния клиент.

Тодорчев респектира с внушителната си физика навсякъде, където се появи. Приятелите му твърдят, че е изключително скромен и не обича да парадира с титлите си. Отличията е подредил във витрини в дома си, които вече са препълнени. “Първата си голяма награда спечелих през 2004 г., когато дебютирах на републиканското по силов многобой в София. Бях на 19 г., абсолютен аутсайдер. Пред НДК обръщахме гуми и носехме тежести”, обяснява най-силният българин.

Останал втори, тъй като въжето се усукало пред 14-тонния камион, който теглил, и това изяло от времето му. Оттогава досега е записал в актива си много успехи. Той е единственият нашенец, който се явява на международни турнири в чужбина. Стъпвал е на 5 континента.

“Най-сладката ми победа беше през 2006-а над световния шампион Василий Вирастюк от Украйна. Състезанието се проведе в Австрия. Бих го с половин точка”, разказва Стоян. Мачкал е и легендата Зидрунас Савицкас от Литва, а през 2008-а в Иран надвива Мариуш Подзиановски от Полша, 5-кратен световен шампион. С всички свои съперници поддържа приятелски отношения.

Тодорчев държи рекордите на планетата в 2 дисциплини от силовия многобой - фермерска разходка и задържане на тежест. В първата състезателят пренася по 2 куфара от по 150-170 кг в ръцете си, като се отчита времето и дистанцията.

“Най-трудни са ми дисциплините колелата на Аполон и логлифт. В единия случай се вдига щанга с по-дебел лост, около 50 мм, а във втория - метална тръба с диаметър 25-30 см се обръща и се изтласква над главата. Хватът е перпендикулярен на оста”, обяснява атлетът.

Другите състезания в силовия многобой също изискват яки мишци. При морския спринт с бягане се пренасят стотици килограми. В дисциплината камъните на Атлас пък се вдигат кръгли камъни на височина до 1,70 м. Рискът атлетът да ги изпусне върху краката си е голям.

Самият Стоян на няколко пъти е получавал тежки контузии, но е успявал отново да се върне към любимия спорт. Последният му успех е на Гран mри в Ливан през 2013-а, когато се класира трети. В момента Стоян се готви упорито за тазгодишните турнири. Използва подземно помещение в училището в Перущица, предоставено му от общината, където условията са спартански.

“Вътре прилича на пещера, но се радвам, че имам и това. Мои приятели ми помагат при тренировките”, казва спортистът. Всички в града му разправят как по време на гостуването си в телевизия преди време вдигнал с едната си ръка журналист и го разходил из студиото.

Все още не мисли за сватба, въпреки че момичетата не го оставят на мира. “Старите хора казват, че като ти дойде “сляпата неделя”, отърване няма. Моята засега чака”, усмихва се шампионът.