Осем души са арестувани рано тази сутрин в Асеновград и в ромските махали в Пловдив и Пазарджик за прояви на радикален ислям във „Фейсбук“. Те са обвинени в участие в група, проповядваща война и антидемократична идеология. В хода на разследването по досъдебното производство са събрани доказателства за извършване на престъпна дейност и на други лица. Арестите се увеличават всеки час.

Спрямо Йосиф Минчев от гр. Пловдив, Александър Иванов от гр. Пловдив, Орхан Бързак от гр. Пазарджик, Райко Кърталов от гр. Пазарджик, Ненко Щерев от гр. Асеновград, Веселин Стефанов от гр. Пазарджик, Рангел Илиев от гр. Пловдив и Мустафа Али от гр. Пазарджик са с мерки за неотклонение задържане под стража до 72 часа, в рамките на които прокуратурата ще поиска постоянното им задържане под стража от Окръжен съд – Пазарджик.

Акцията е продължение на операцията срещу проповядването на радикален ислям, започнала през ноември миналата година. На 25 ноември при специализирана операция в Пазарджик бяха задържани 22-ма души, заедно с Ахмед Муса Ахмед, смятан за лидер на мюсюлманите в циганската махала на града. Срещу тях бяха повдигнати обвинения за организиране на престъпна група за проповядване на антидемократична идеология, за пропагандиране и възхваляване на война.