Кметът на Каварна Цонко Цонев-Кметъла много обича да коментира „Дунав“. Той позамлъкна напоследък по обясними причини, но преди това редовно наливаше масло в огъня от позициите си на вечно онеправдан и неразбран моралист. Ето някои от най-ярките му патетики.   
3 юли 2007 година след загубата на „Калиакра“ в Русе срещу „Дунав“ с 0:2.
„Управата ще се събере в понеделник и ще обмислим ситуацията. Може да напуснем „Б“ група, но не можем да търпим подигравки като днешната /б.а-визира съдиите/. Знам, че още 15 клуба ни подкрепят“, казва Цонев пред радио „Дарик“. После пита защо дузпата била отсъдена след сигнал на тъчрефера. 
Ами, Цонко, разпорежданията на ФИФА му дават това право. 
27 септември 2009 година след „Дунав“ - „Калиакра“ /2:2/.
„Възмутен съм! Нашият вратар Добрин Добринов изчисти топката, тъй като имаше двама контузени. След подновяването на играта очаквахме да ни я върнат. Публиката обаче викна: „Не им я връщай, не им я връщай“ и футболистът на „Дунав“ подаде към свой съотборник, който асистира за гола. За пръв път виждам такова нещо и затова предлагам на „Дунав“ да бъде даден Златен скункс за антиморал. На този отбор му липсват първите 7 години от възпитанието“, нарежда Цонко.  
4 април 2010 година след „Калиакра“ - „Дунав“ /1:3/. 
„Пожелавам на русенци попътен дунавски вятър и най-вече им желая финансов успех, за да не стоят играчите им без заплати и премии. Нека първо започнат да плащат на футболистите си, а след това да говорят кой на кого счупил яйцата. С такъв съдия /б. а.-Ангел Ангелов/ и подобни отсъждания „Дунав“ винаги ще побеждава. Ако всеки път той им свири, даже ще са в тройката на „А“ група. Абсолютен некадърник! Пожелавам на „Дунав“ да печелят мачовете по честен начин. Много съм огорчен, безобразно съдийство! При първия гол нямаше фаул и през целия мач имаше обратни отсъждания в полза на „Дунав“. Явно Ангелов е живял в Русе в седмицата преди мача. Той опорочи футболния празник по време на тези големи християнски празници“, плаче и манипулира по навик Цонев. 
Август 2014 година.
„Водим подготовка, стягаме се за сезона. Целта ни е да отвеем „Дунав“ след първите десетина кръга, да поведем с десетина точки и после да ни гледат отдалече“, реди цели кметът на Каварна.
Справка, преди мача утре авансът е 10 точки, но в полза на „Дунав“. 
Добре дошъл в Русе, г-н Цонев!