Докато си купува прясно мляко от магазина през 2007 г., Александър Белоносов изведнъж си дава сметка, че вакуумираните опаковки не са толкова сложни за производство. И бившият главен конструктор на един от руските научнотехнически институти решава, че това може да се прави не в мандрата, а направо в кравефермата: с една компактна мобилна инсталация може и да се пакетира суровото мляко като част от доилния процес.

Белоносов споделя тази идея с предприемача Андрей Кутейников, който дотогава инвестира в аутсорсинг на персонал за фармацевтични компании и във вендинг автомати, включително и на млекомати. И със съвместни услилия успяват да реализират това на практика.

В развитите държави се увеличава търсенето на натурални продукти - местни и уникални, направени в един екземпляр, обяснява интереса си към идеята Кутейников. Според него технологията 30Sec Milk е в центъра на тези трендове.

През октомври 2012 г. Кутейников и Белоносов получават руски патент за "интегрален доилен комплекс", а през март 2014 г. вече притежват и германски патент. Голяма част от мащабната инвестиция включва скъпи шведски части.

30Sec Milk прилича на висока метална табуретка. Доенето се извършва традиционно - чрез вакуумна помпа, но млякото, преминавайки през филтър, попада не в обикновен сборен контейнер, както обикновено, а в пастьоризатор, разположен в горната част на апарата

В продължение на 10 секунди то се подлага на нагряване до температура, не по-ниска от 75 градуса (т.е. извършва се пастьоризация).

След това млякото потича в охладител, който е разположен под пастьоризатора. Там температурата му намалява до 3-5 градуса.

Още по-ниско се намира опаковъчният блок: принтер и касета със стерилни многослойни опаковки, запечатани от всички страни. Опаковката се подава към охладителя, разтваря се във вертикално положение и се отваря чрез отрязване на горната част. Докато се напълва с мляко, принтерът отпечатва върху опаковката информация за времето на издояване, номера на кравата, името на фермата маслеността и срока на годност, обяснява Белоносов.

Съвсем скоро 30Sec Milk ще започне да отпечатва върху опаковката и QR-код, за да може в магазина купувачът да види информацията на екрана на смартфона си, при това със снимка на кравата, от която е издоено млякото, възрастта, породата и други важни подробности.

Времето от издояването на млякото от вимето на кравата до получаването на готовия пакет отнема едва 30 секунди. Един такъв апарат за работен ден може да издои 24-30 крави. А 30 минути чса необходими за обучение за работа с инсталацията.

Идеята е млякото да се реализира под обща търговска марка.

Европейските млекопроизводители вече проявяват интерес към 30Sec Milk

Кутейников вече е установил контакт с 20 млечни говедовъди от Великобритания, Германия, Холандия и Франция и 12 от тях са заявили готовност да купят лиценза за технологията и бранда 30Sec Milk.

Много им допадна идеята за единна търговска марка на млякото, издоявано от инсталацията, твърди Кутейников. Това ще им позволи да намалят разходите за маркетинг, като същевременно върху млечния опаковка ще фигурира наименованието на фермата, в която е произведено млякото

Кутейников вече е получил и предварителното съгласие на шест супермаркета и два магазина за биопродукти в Германия и Холандия за изкупаване на мляко с търговската марка 30Sec Milk.

Анкета със 100 парижани пък показва, че 34 процента от тях са готови да купуват мляко от конкретна крава на цена, с 40 процента по-висока от средната в магазинната мрежа в страната.

През 2015 г. Кутейников и Белоносов се надяват да продадат в държави от Европейския съюз около 250 доилни апарата 30Sec Milk с единична цена 24 900 евро, като в нея е включен и лицензът за ползване на патентованата технология. При реализация на тези планове годишната печалба се изчислява на около 7,5 млн. евро, като количеството реализирано мляко с търговската марка 30Sec Milk ще надхвърли 9 хил. тона.

Плановете за 2017 г. са доилните инсталации 30Sec Milk да произвеждат около 1,5% от цялото европейско сурово мляко.

Да заложиш на продажбата на "мляко направо под кравата" е много правилен ход, защото това ще се асоциира в съзнанието на купувача с истински натурален продукт, смята един от известните руски маркетолози Алексей Андреев. Особено важно е, че собствениците на марката 30Sec Milk я персонифицират: млякото, което отива на щанда в магазина, е от конкретна крава и от конкретна ферма. Маркетологът съветва идеята за налагане на новата млечна марка да се доразвие. Като например да се даде възможност на купувачите да могат да напишат писмо на "своята" крава и да преведат пари - за да може фермерът да ѝ купи най-качествения фураж.