0 лева са осигурени досега за утилизация. Необходимите финансови средства за това през 2015 г. са 7 000 000 лева. Това сочи план за утилизация и търговска реализация на излишните боеприпаси 2012-2015 г. на Министерство на отбраната, предаде репортер на БГНЕС.

Излишните боеприпаси към 31 януари 2015 г. са 3583 тона.

На въпрос защо няма осигурени средства и какви действия е предприело ръководството по този въпрос, от военното ведомство отговориха пред БГНЕС, че министър Николай Ненчев е запознат с проблемите, свързани с утилизацията "от първия ден, в който е встъпил в длъжност". МО посочва още, че проблемът е бил разгледан на няколко заседания на МС, както и че с него е запознат министър-председателят и финансовият министър.

"Търси се начин и форма да се намери най-доброто решение на проблема. Един от тях е закупуването на камера за утилизация, с минимално участие на хора в процеса и безопасен за околната среда, както и отпускането на нужните средства за утилизиране на останалите количества боеприпаси с изтекъл срок на годност", казват министерството.

Утилизация е процес на необратимо преобразуване чрез разснарядяване на отделни съставни елементи с последващо използване на отпадъчните барути, взривни вещества, празна опаковка, черни и цветни метали.

БГНЕС припомня, че на 21 март вечерта избухна складова база с боеприпаси на ВМЗ-Сопот край село Иганово. В момента на инцидента на смяна са били двама пазачи, които бяха невредими. Само преди няколко месеца на 1 октомври 2014 г. се взриви цех на завод "Миджур", собственост на фирма "Видекс". Тогава загинаха 15 българи – 13 мъже и 2 жени, сред тях и съпруг и съпруга, които оставиха 5-годишно дете сираче. Малко след трагичния инцидент дори и главният прокурор Сотир Цацаров попита риторично "каква е тази държава, която не може да установи нормален контрол върху боеприпасите".

"Нещо става, всички правят проверки, но проблемите си стоят. Не снемам своята отговорност, но на тези въпроси при общи усилия има решение", каза обвинител номер едно преди около 4-5 месеца.