Павел Станчев, бившият шеф на Нова тв, е новият главен изпълнителен директор на Би Ти Ви и групата канали около нея. Той поема българския бизнес на СМЕ ("Сентръл юропиън медия ентърпрайзис") - собственика на Би Ти Ви, от 1 февруари, като сменя на върха досегашната шефка Вики Политова.

Промяната, обявена вчера, изненада всички в Би Ти Ви с изключение на най-висшето ръководство. "Промяната не е заради грешки на Политова", каза рекламният бос Красимир Гергов, който притежава дял от "Би Ти Ви медия груп".

"Всичко е наред. Познавам Павел Станчев от времето, когато беше шеф на Нова тв и се конкурирахме. Той познава тв пазара у нас и вярвам, че Би Ти Ви ще продължи да се развива като лидер", каза Политова. Тя напуска телевизията, в която работи от създаването през 2000 г., в края на месеца и ще се заеме с други дейности.

СМЕ благодари на Политова за всеотдайността към Би Ти Ви с изявление на Кристоф Майнуш, който е председател на управителния съвет на Би Ти Ви и главен изпълнителен директор на СМЕ. "Павел е отлично подготвен да ръководи нашия екип в България", казва за него Майнуш. Впрочем той смени миналото лято тогавашния директор на СМЕ - румънеца Адриан Сърбу. Според една от версиите именно това е причината за смяната по върховете и в Би Ти Ви. Идва нов началник, който поставя други хора на важните постове в компанията.

"Ще използвам цялата си енергия и опит, за да засилим водещата позиция на "Би Ти Ви медия груп", казва Павел Станчев в официално съобщение на телевизията.
Вчера той не беше представен на екипа.

Две версии има за смяната на Политова. Според едната това е станало заради изтичането на хора от Би Ти Ви. За последните 5 месеца на 2013-а оттам си тръгнаха знаковите водещи Анна Цолова, Виктор Николаев и Ани Салич. Също и продуцентката на новините Дарина Сарелска, както и други продуценти и репортери.

Не е заради трансферите, казаха близки до ръководството на Би Ти Ви.
Според другата версия гръцката медийна компания "Антена" купува Би Ти Ви. Нейният собственик Минос Кирияку притежаваше Нова тв, след което успешно я продаде на шведите от "Модърн таймс груп" (MTG). Докато все още имаше Нова тв, Павел Станчев беше шеф на медията от 2004 до 2008 г. От 2013-а е главен изпълнителен директор на "Антена" за Югоизточна Европа и ръководи няколко телевизии в Сърбия, Черна гора и Словения. Запознати с кариерата му смятат, че е много вероятно "Антена" да купува Би Ти Ви, както и румънската Про тв, а Станчев да ръководи и двете медии.

Засега няма дю дилиджънс (предварително проучване на компания) на Би Ти Ви от "Антена", казаха обаче други, които познават гръцкия бизнесмен Кирияку. Според тях самият Станчев е напуснал компанията буквално преди два дни Павел Станчев влиза в медийния бизнес с групировката "Рингие", която създава в. "Кеш" у нас. Няколко години по-късно е представител на НВО за Молдова, Румъния и България. През 2003 г. става шеф на първата частна телевизия в Хърватия, създадена от RTL. Непосредствено след Нова тв ръководеше турската тв "Канал Д" в Румъния.
В Би Ти Ви го очакват днес.