Екип на австрийската телевизия „Сервус“ от вчера снима филм за новата русенска постановка на режисьорката Вера Немирова. Заедно с дузината телевизионери от популярния телевизионен канал, който излъчва своите предавания на територията на Австрия и Германия, в Русе гостува и бившият дългогодишен директор на Виенската Щатсопера Йоан Холендер, съобщи пресаташето на Русенската опера Сийка Лапачка. В момента Йоан Холендер, който е авторитетно име в оперния свят, е артистичен директор на ползващия се със световна известност музикален фестивал „Джордже Енеску“ в Румъния. Поводът всички те да дойдат в града е предстоящата премиера на операта на Дмитрий Шостакович „Катерина Измайлова“, която поставя Вера Немирова. 
Австрийският тв екип ще направи интервюта с Вера Немирова и с диригента и директор на Русенската опера Найден Тодоров, ще заснеме и репортаж от генералната репетиция на оперната постановка.
С режисьорката, която е внучка на българския разказвач Добри Немиров и дъщеря на оперния режисьор Евгени Немиров, направил първата българска постановка на „Катерина Измайлова“, тв журналистите ще се разходят из емблематични места в града. Вчера те преминаха по улица „Добри Немиров“, където е живял авторът на романите „Братя“, „Първи бразди“ и „През огъня“. Преди това останаха впечатлени от артистичната старинна атмосфера в Клуба на дейците на културата. Предстои да се запознаят и заснемат и други характерни гледки от Малката Виена, свързани с Елиас Канети и други известни личности и събития. Филмът ще бъде излъчен в предаването kulTOUR mit Holender на телевизия „Сервус“
Заедно с Йоан Холендер и неговия екип в Русе е и журналистката от австрийския вестник „Ди Пресе“ Ан-Катрин Симон. За премиерата на „Катерина Измайлова“ на 25 март се очаква да пристигне главният драматург на Дойче Опер Йорг Кьонихсдорф и главният редактор на престижното списание „Опернвелт“ Албрехт Тайман.