Писмо до министъра на образованието Красимир Вълчев е изпратил вече бившият директор на русенското средно училище „Йордан Йовков“ Илия Костов. В него той сигнализира за „извършено престъпление от общ характер от учител, когото Регионалното управление на образованието назначава за директор“. 
Костов съобщава, че назначената за временно изпълняваща длъжността директор след излизането му в пенсия Еленка Димитрова е измамила училището през миналата зима. Тя ползвала синдикален служебен отпуск от 24 декември 2016 г. до 4 януари 2017 г., като според Костов представила фалшифицирани писма от учителския синдикат „Подкрепа“ в Русе. „По това време Димитрова е била в Холандия при роднини, как тогава ползва служебен отпуск и си получава цялата заплата за декември“, пита ексдиректорът.
Той подал сигнал и в Районната прокуратура в Русе, но се притеснява, че „всичко ще се скрие и за нищо на света няма да се стигне до истината“. По същата причина Костов моли министър Вълчев да не възлага проверка на РУО, „защото г-н Димитър Райнов от 27 години е несменяем началник на РУО-Русе и резултатите са плачевни!!!“. 
От прокуратурата поясниха, че по сигнала в момента се води разследване срещу неизвестен извършител, тъй като не били събрани доказателства.
Това според бившия директор само потвърждава тезата му, затова той завчера изпратил сигнал по същата тема и до главния прокурор Сотир Цацаров. Прави това като действащ председател на Сдружението на директорите от средното образование. 
„До края на юли бях регионален секретар на „Подкрепа“ в Русе, а в синдиката за нас няма събота и неделя, няма празнични дни“, обясни вчера Еленка Димитрова. „Отговарям и за протоколите и в края на годината имаше много работа, затова аз първо си подадох молба да ползвам от платената отпуска, но Костов ми написа резолюция „Не“ и сам ми каза „Вземи си служебен отпуск“. Така ме вкара в капан. Но аз имам право на служебен отпуск - тогава ми се е налагало, тогава съм го взела! Вече на два пъти ме разпитва Икономическа полиция, нищо не открива“, каза Димитрова. 
Тя не крие, че от време на време ходи и при своите деца, които живеят и работят в чужбина. „Благодарение на дъщеря ми се свързах с училище в Холандия, с което ще започнем партньорски връзки, то ако седиш само в кабинета си, няма как училището да се развива“, добави тя. 
„Другите учители ме питаха защо Еленка Димитрова не си взема като тях от годишната отпуска“, продължава Костов. Той е възмутен от измамата и настоява Димитрова да върне четвърт заплата за декември - пари, които не е изработила, а е взела. Това според него означава четвърт от поне 1000 лева. 
„Аз им направих заплатите на учителите по 1300-1400 лева, доценти не вземат по толкова! Но не мога да си представя какво ще стане с училището сега, когато го управлява човек, който лъже и мами. Боли ме за училището, боли ме за колегите“, казва ексдиректорът. И признава, че таи горчивина и от това, че от РУО са го пенсионирали едва ли не внезапно - като навършил възрастта за пенсия, още преди да обявят конкурс, му връчили предизвестие. „И - другата обида! - назначават начална учителка! Напоследък все по този начин, обидени и огорчени, си отиват директори на емблематични русенски училища“, казва той. 
„Страх ме е да помисля какво ще сваря като директор, какви бомби е заложил“, казва пък Димитрова. И твърди, че никой не е искал да заеме мястото на Костов, защото всички се страхували от проблемите и безпаричието, които предишният шеф е оставил. „Аз единствена се съгласих, но сега се чудя докога ще издържа“, казва тя.
Между тях двамата /Костов и Димитров - б.а./ се води поне петгодишна война, това ми е известно и не ме учудва какво става, каза началникът на РУО Димитър Райнов. Тя непрекъснато пише жалби срещу директора си като синдикален лидер, той й отговаря, обясни просветният шеф. И припомни, че Костов има 2 дисциплинарни наказания като работодател. 
Според Райнов Димитрова отговаря на всички изисквания да изпълнява длъжността до конкурс. Тя е човекът, който може да успокои колектива, убеден е Райнов. И пояснява, че конкурсите за директорските места се обявяват от МОН едновременно за цялата страна и още не е ясно кога ще стане това.