Атаката в Тунис, отнела живота на 18 чуждестранни туристи и двама местни жители в музея "Бардо", е била извършена от групировката "Окба ибн Нафаа", свързана с "Ал Кайда" в ислямския Магреб.

Установена е и самоличността на двамата ликвидирани вчера терористи - това са Ясин Абиди и Хатем Хашнауи, заяви премиерът на страната Хабиб Есид, цитиран от АФП. Абиди бил познат на полицията.

Властите продължават да издирват съучастници в атаката.

Според говорител на тунизийското вътрешно министерство двамата нападатели вероятно са тунизийци. Нито премиерът, нито вътрешното министерство обаче посочиха повече подробности за тях.

Междувременно белгийското външно министерство съобщи за белгийка, която също е била в музея в момента на нападението заедно с друг ранен белгиец, и

в момента е в неизвестност

Издирваната жена не е в списъците на нито една болница, приела ранените от стрелбата.

Премиерът Хабиб Есид окачестви като ужасяващи икономическите последици за Тунис, където туризмът, макар и в криза, е сред стратегическите сектори.

От края на 2012 г. тунизийската армия провежда операция срещу групата "Окба ибн Нафаа" в граничната алжирска провинция Касерин.

Атаката в музея бе извършена именно в момент, когато в съседната сграда на парламента депутатите обсъждаха законопроект за борба с тероризма.

Медиите в Тунис, шокирани след кървавото нападение, призоваха днес за национално единство срещу джихадистката заплаха.

"Мобилизацията трябва да бъде обща,

сплотеността - пълна, а чувството за отговорност - споделено от всички", пише в. "Прес".

"Държавните институции, гражданското общество, медиите и гражданите се призовават да действат като един, за да поставят интересите на отечеството над всяко политическо, партийно, корпоративно или идеологическо съображение", допълва вестникът.

Според изданието "тези терористи са искали да покажат, че са способни да нанесат удар в центъра на столицата, а не само в планинските райони по границата с Алжир".

Вестник "Тан" (Le Temps) също припомня икономическите измерения на атаката, насочена срещу туризма, който е в криза от революцията през 2011 г.

"Тази терористична операция може да има значително влияние върху икономиката ни, но това със сигурност не означава край за държавата ни, чиито граждани и служби за национална сигурност никога няма да оставят току-така тази варварщина да се размине", допълва "Тан".