Първите ми изяви в Русе бяха преди много време - бях едва 18-годишна и точно тук свирих за първи път Чайковски концерт под диригентството на Добрин Петков. Това разказа вчера на пресконференция знаменитата българска цигуларка Ваня Миланова. Тогава всичко за мен беше много важно и вълнуващо, спомням си всяка дума, която ми каза Добрин Петков след изпълнението, каза музикантката, чието име е познато в целия свят. Тя специално подчерта значението на създадената през 1991 г. академия „Проф.Саша Попов“ към фестивала. Майсторските класове са нещо изключително ценно, с това Русе показва, че винаги е подкрепял развитието на младите музиканти, добави цигуларката. И сподели, че когато свири с български оркестри, се радва на усещането за обич и приятелство, а русенската филхармония й създава чувството за семейство. 
За мен е голямо удоволствие да работя с Ваня и с русенската филхармония - и това помага да се справим с трудната програма, която сами си избрахме, каза диригентът Владимир Кираджиев, който за първи път участва в „Мартенски музикални дни“. И трите произведения са нови за филхармониците, но и те, както и хор „Дунавски звуци“, с който представяме едно рядко изпълнявано произведение - Брамсовата „Песен на съдбата“, са в много добра форма и съм сигурен, че ще зарадваме публиката, добави маестрото. 
И Кираджиев, и Ваня Миланова пристигат от чужбина, където живеят и работят - тя преподава в Лондон и Солун, а той от 25 години е във Виена и дирижира в много европейски страни. Постигнали блестяща артистична кариера, след кратък размисъл и двамата признават, че все още не са приключили с творческите провокации. Кираджиев всъщност дирижира за първи път и трите творби, включени в програмата на фестивала, а Миланова би искала да изсвири Втория концерт на Шостакович. Следващата година, увери я директорът на фестивала Ива Чавдарова. И тук възникна още нещо - след като на пресконференцията стана ясно, че в последно време именитата цигуларка е открила у себе си дарбата и увлечението да майстори оригинални бижута от кристал, полускъпоценни камъни, въглен, се роди идеята тя да представи авторските си накити на ММД. А каквото се купи, средствата от това ще останат за фестивала, възкликна цигуларката.