Собствениците на апартаменти в обновените с публични средства сгради няма да бъдат освобождавани от данък. Министерският съвет скоро ще приеме промени в Закона за местните данъци и такси, с които ще се регламентира, че за санираните с пари от държавата сгради данъчното облекчение няма да важи. Това съобщи в петък по време на парламентарния контрол министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова в отговор на въпрос на депутата от Реформаторския блок Вили Лилков.
 Още в началото на януари общините алармираха, че заради предвидените данъчни облекчения за сградите при постигане на определен енергиен клас има вероятност собствените им приходи да се свият. От Националното сдружение на общините в България (НСОРБ) поискаха собствениците на жилища в обновените с публични средства сгради да не получават предвидените облекчения и предложиха и законови промени.
Промените в закона ще влязат в сила от 2016 г., когато ще се плащат данъците за 2015 г., обясни Павлова. Преференцията ще действа обаче за собствениците на жилища, които са санирали блоковете със собствени пари. Гражданите, които са санирали жилището си, трябва да го декларират пред общината, с което ще се увеличи и данъчната оценка на имотите.
С до 3 лв. ще поскъпне данък сгради след санирането на жилищата. Това показват проиграните математически модели, направени в София и Благоевград.