Десет жалби са постъпили в Община Русе за лошо изпълнени проекти за саниране на блокове, съобщи вчера на пресконференция зам.-кметът по устройство на територията Магдалина Илиева. Става дума за блокове 305 в „Чародейка“, 83 в „Здравец“, „Родина“, „Елба“ и „Изола планина“. Проблеми се оказват лошо изпълнената хидроизолация, топлоизолация и течове.
Блоковете са санирани през 2018 година и са в гаранционен срок, по време на който изпълнителите са длъжни да отстранят появилите се дефекти в срок от 2-3 седмици. Но Илиева съобщи, че е откликнал само изпълнителят на бл. „Родина“ и го е ремонтирал. Като недобросъвестни фирми бяха посочени „Тийм Билдинг Констръкшн“ ЕООД /бл.83/, „Заводски строежи ПС Пазарджик“ ЕАД /бл.305/, консорциум „Изола проект“, в който влизат „ЙПГ Консулт“ ЕООД, „Стройпроект“ ЕООД, „Барин Проект“ ЕООД /бл.“Изола планина“/, и русенската фирма „Адис-Калинов“ ООД /бл.“Елба“/. В договорите, сключени с тях от предишното ръководство на Община Русе, няма предвидени средства за гаранционна поддръжка. Затова единственият вариант е Община Русе да отстрани дефектите по блоковете, като след това по съдебен път си потърси парите от въпросните фирми.
„Ние няма да оставим нещата по този начин. Искам да се знае от изпълнителите, че Община Русе ще оказва настоятелен контрол и ще си търси средствата. Няма и да забравяме как фирмата е работила с нас“, коментира зам.-кметът Илиева. 
Тя сподели, че е останала изненадана от жалба на Камарата на архитектите в България по отношение на проект за рамково споразумение за инвестиционно и устройствено проектиране за нуждите на община Русе, което според тях ограничава конкуренцията, защото се дава предимство на русенски фирми. „Смятаме жалбата за необоснована и немотивирана. Ние сме обяснили мотивите за условията ни пред председателя на УС на Камарата на архитектите Владимир Милков, искаме да стимулираме русенски фирми да проектират русенски обекти“, коментира въпроса зам.-кметът. 
Друг проблем Община Русе има с софийски проектант, на когото преди години предварително е платено да изготви проект за едно от благоустрояванията в Русе. „Всичко това е платено в минали години, без той да е предоставил част ВиК, поради което ние не можем сега да стартираме проекта“, поясни Магдалина Илиева. 
„Искам да се знае и за одитите, които вършим в общинска администрация. Миналата година стана ясно, че гражданите трябва да платят 9 мил. лева за финансови корекции, заради незаконосъобразна методика за оценка и ограничаване на конкуренцията в обществените поръчки на предишните управляващи“, каза кметът Пенчо Милков. 
В тази връзка кметът оповести, че е поканил неправителствените организации „Прозрачност без граници“, „Център за изследване на демокрацията“, „Антикорупционен фонд“ и „Програма Достъп до Информация“ да се запознаят с работата на администрацията. По негови думи Община Русе се придържа към политика на прозрачност и за пример кметът посочи седмичните отчети и електронното оповестяване на обществени поръчки от 2020 година насам.