„Националната електрическа компания е задължена да изкупува най-голямо количество от най-скъпата електроенергия, а централите, които продават по-евтин ток, са по-малки квоти", призна изпълнителният директор на НЕК Петър Илиев пред депутати по време на излушване във временната анкетна комисия, която има задача да проучи състоянието на българската енергетика.

„НЕК не само изкупува най-много от най-скъпата енергия, но някои от централите дори надвишават определените квоти. Въпреки това НЕК, заради дългосрочните договори, е задължена да изкупува тази енергия", посочи Илиев.

Според решение на КЕВР централите, които са със задължително изкупуване, имат квоти. Тъй като тяхното производство е задължително и трябва да бъде изкупено, те надвишават квотите и с много и НЕК губи доста милиони. Някои от тях произвеждат до 74% повече от квотата и това се плаща по преференциална цена, каза директорът на НЕК.

Голям проблем на НЕК е и фактът, че оспорени в съда, повечето решения на КЕВР се губят от регулатора, но той няма как да заплати за това и сметката отива към НЕК. Точно поради тези измислени квоти, очакваната загуба на НЕК за 2014 г. е 664 млн. лв.", каза Валери Симеонов (ПФ).

Според Таско Ерменков от БСП НЕК се явява като банкомат за ЕРП: „Те ѝ дават фактура, а компанията плаща".

„КЕВР не иска да е арбитър, оставя ни сами да се бием с ВЕИ", оплака се Илиев. Директорът на НЕК обяви, че е против увеличение на цената на тока от 125 лв. за мВт/часа. Цената на свободния пазар е около 70 лв., а защитените потребители плащат 125 лева. Не е морално да има увеличение, каза Илиев.

„Търговски тайни закриха втората част на заседанието на временната анкетна комисия, която има задача да проучва и състоянието на енергетиката", обяви още в началото на заседанието на комисията председателят й Валери Симеонов.