Рекорден наплив за инспектори в Митница „Свиленград” – 330 души се явиха на конкурс за 20 работни места при начална заплата от 600 лева.

Само за три месеца кандидатите са се увеличили със 100 души. Дали това е свързано с ареста на шефа на звеното Тодор Караиванов в края на януари не се знае. Тогава бе съобщено, че за половин час началникът е взел два подкупа от 600 лв. и 600 евро, в кабинета си кътал 12 000 евро, а в жилището си – 6000 лв.

Заради увеличаването на капацитета на „Капитан Андреево“ са обявени новите щатове. Така работата в Свиленград щяла да е двойна.

Процес
Мераклиите за митничари държаха писмен изпит в Хасково днес. На него са се явили 309 души, останалите 21 не са минали през цедката при отсяването по документи. Според началника на митница Свиленград Стефан Марашевте не отговаряли на условията.

Издържалите изпита ще бъдат пресявани втори път на интервюта.Днес за втори път на изпита се явиха и близнаците Диян и Димитър Тоневи от Свиленград. 26-годишните мъже обясниха, че и преди са се явявали на изпит да станат митничари, но съдбата не е била на тяхна страна. Предишният път на теста те изкарали 26 точки, а за да се продължи в надпреварата са необходими 30 т.

Очаквания
Повечето казват, че са мотивирани от самия пост, а не от евентуалните придобивки.

Част от кандидат-митничарите посочват обаче по-голям проблем – че много млади висшисти са безработни и нямат друга алтернатива.Новият шеф на митницата обаче смята, че не баснословните суми при ареста на предшественика му са причина за по-големия наплив.