Дни преди 1 март Баба Марта събра децата в Бъзън и им разказа историята на личната си колекция от 100 мартеници. Най-старата от тях е от 1969 година. В ролята на Баба Марта за 46-ти пореден път влезе 71-годишната любимка на селото Пенка Тодорова.
Освен с любопитна информация за червено-белите символи и традиции на празника, малчугани в Бъзън се захванаха да творят ръчно изработени мартеници. Днес те ще гостуват в пенсионерски клуб, където майсторенето ще продължи.
Мартениците, дело на детските ръце, ще бъдат изнесени за продажба в неделя на мартенския базар в Русе. За тях обаче няма да има предварително обявени цени, а клиентите сами ще оценяват стойността на мартеницата. На щанда ще бъде поставена урна, в която гражданите ще могат да пуснат сума, колкото сметнат за подходяща. А събраните пари ще отидат в подкрепа на благотворителната кампания на селото, с която жителите му се надяват да си откупят продаденото преди години училище. Сградата, построена безвъзмездно от хората в Бъзън, бе продадена на частно лице с идеята да се превърне в старчески дом, но вместо това тя се руши. Затова бъзънчани регистрираха сдружение „Децата на Бъзън“. Всеки, който иска да помогне на жителите на селото да си върнат училището, може да го направи с дарение на левовата банкова сметка на сдружението в
„Райфайзен банк“ ЕАД
IBAN BG95RZBB91551005642176
BIC RZBBBGSF
Сдружение „Децата на Бъзън“