Пуснатите на публична продан 81 имота в бившето АОНСУ бяха изкупени вчера от един купувач. Това е корпоративен клиент, чието име „Утро“ не съобщава от етични съображения. Срещу сделката обаче най-вероятно ще постъпят жалби.
67 от купените имоти са във високата 11-етажна сграда, а 14 - в 3-етажното ниско тяло. Уверенията към измамените хора, които се сдобиха там с апартаментчета, без да знаят, че ги купуват с „бонус“ ипотека, са, че вече няма да живеят в страх за утрешния ден. През 2013 година те бяха принудени да стоят без ток и вода, тъй като се отчитаха на строителния предприемач Явор Блъсков, който трябваше да им плаща сметките, но беше пропуснал да го прави. Причината е, че хората нямат индивидуални партиди, а общ електромер на името на фирмата на Блъсков и затова плащат тока си на него, а той трябваше да се разплати с енергийната компания.
Какво обаче ще се случи, след като жилищата вече имат нов собственик, тепърва ще стане ясно. През септември 2014 година бяха описани около 170 имота в АОНСУ, но до продан стигна част от тях. Кога и дали ще бъдат пуснати на търг и останалите апартаменти, зависи от желанието на кредитора СИБанк. 
Както „Утро“ писа, в края на миналата седмица бяха продадени осем ипотекирани имота в бл.“Теодора“, които имат подобна участ. Това са 1 апартамент, 1 паркомясто, 3 магазина и 3 склада, които са ипотекирани, но бяха все още собственост на строителния предприемач Явор Блъсков и на хора с предварителни договори, които не са ги изплатили напълно. Това беше втората продан на имоти от злощастната кооперация, след която се събраха около 150 000 лева. До трагедията на хората и в „Теодора“, и в АОНСУ се стигна, след като бизнесменът продавал жилища, без да уведоми купувачите за наложените им ипотеки. След като престанал да обслужва кредитите си към ОББ и СИБанк от банките си поискаха парите чрез частен съдебен изпълнител, който да разпродаде имуществото му.