Според проучване през последното десетилетие се наблюдава спад при затлъстелите младежи от богати семейства за сметка на тези от по-бедните. Като основна причина за проблема учените от университета в Харвард посочват липсата на физически упражнения.

"Стигнахме до заключението, че са налице различни нива на затлъстяване при различните класи от обществото", коментират изследователите.

Изследването е направено на база семейните доходи и това какво образование са получили родителите на децата.

По средата на първото десетилетие на новия век проучването показва спад при затлъстелите деца, чиито родители са завършили колеж. За сметка на тях броят на по-дебелите младежи, чиито родители нямат диплома, се е увеличил. "Разликата между тях се корени в липсата на спорт и физическа активност. Образованите семейства са в пъти по-склонни на физическа активност като разходки, каране на колело и движение като цяло. Липсата на качествена храна също се отразява върху килограмите на по-бедните", коментира професор Каиса Снелман, участвала в проучването.

Според експертите затлъстяването при младите хора може да доведе до бъдещи здравословни проблеми, като например диабет от втори тип и повишаване на кръвното налягане.