Раковите заболявания засягат все повече общности с ниски доходи, които приемат западния начин на живот, пише Индипендънт. Британският вестник се позовава на наскорошни американски изследвания, които взимат предвид пълни данни за разпространението на коварната болест до 2012.

Глобалното бреме на ракът се измества драматично. Някога смятани за порок на богатите, смъртоносните заболявания сега засягат сериозно всеки регион, а най-големите пропорционални увеличения на страдащи се очаква в най-бедните точки на света.

Чрез анализ на разпространението на рак по света американската епидемиоложка Линдзи Торе от Американското дружество за борба с рака установила, че разпространението на болестта намалява в държави, в които гражданите имат високи доходи, и се увеличава при страните с нисък стандарт на живот.

Разликата е особена видима в случаите на рак на белия дроб, червата и гърдата при жените. По-добри изследвания, по-ранно откриване и достъп до лечение, заедно с намаление при рисковите фактори като тютюнопушенето, обясняват подобряващите се показатели при жителите на планетата, които имат по-висок жизнен стандарт.

По-притеснително е, че нарастването на раковите заболявания при по-бедните може да се обясни в по-голяма или по-малка степен с „приемането на западния начин на живот”, обяснява Торе в свое интервю.

„Хората са по-малко активни. Физическият труд намалява, а транспорт се използва все повече. Има все по-голям достъп до привлекателни, но вредни храни”, допълва тя.

Развиващите се страни са също така прекомерно засегнати от инфекциозни ракови форми, причинени от стомашни бактерии, хепатит и човешкия папилома вирус.

Да се обърне внимание на това неравенство е от решаващо значение, тъй като голяма част от раковата епидемия може да се спре чрез контрол върху тютюнопушенето, ваксинации, ранно откриване и промотиране на по-здравословен живот, пишат учени в медицинския журнал „Ракова епидемиология”. За това се искат усилия не само от отделните страни, но и от международни институции, донори и гражданското общество, пишат още епидемиолозите.