Британската полиция арестува родителите на затлъстяло 11-годишно момче по обвинения, че не са положили достатъчно грижи и са се отнесли нехуманно към детето си. Синът им тежи 95 кг и е висок 1.55 метра. „Постигнатите” килограми надхвърлят три пъти горната граница на тегло за дете на неговата възраст.
Новината за акцията на британските органи на реда обиколи агенциите и даде повод за размисли и дебати и у нас. Вече няма нужда да гоним англичаните, пише Blife.

С консумацията на хамбургери, чипс и сладкиши отдавна догонихме поданиците на кралицата, категорични са диетолозите.

„В акцията на британската полиция може да се открие и символика. Крайно време е хората да разберат колко важен е проблемът с наднорменото тегло. В Англия 68% от възрастното население е с наднормени килограми, у нас този процент е 58”, каза пред BNews доц. д-р Светослав Ханджиев, водещ специалист в областта на диетичното хранене и метаболитните заболявания, член на Европейската академия на науките по хранене (EANS) и председател на Българската асоциация за изследване на затлъстяването.

България е на шесто място в Европейския съюз по затлъстяване на деца от 11 до 17-годишна възраст. У нас всеки трети първокласник е с наднормено тегло, сочат данните, изнесене в края на май на Eвропейския научен конгрес по проблемите на затлъстяването.

„Ефективната профилактика на затлъстяването започва още във вътреутробното развитие на детето”, категоричен е доц. Ханджиев. Бъдещата майка трябва ежедневно да следи своето тегло, което не бива да се покачва с повече от 15-20 кг. по време на бременността.
До 5-годишна възраст пък родителите е необходимо да ограничават захарните и тестените изделия, солта на малчуганите.

„Не мога да разбера обаче защо напълно анатемосахме баничката. Веднъж-два пъти седмично децата трябва да закусват с банички, приготвени с масло и сирене. Баницата не е вредна, а е здравословен традиционен български продукт.

"Последната дума на науката е, че когато се нарушат традициите на храненето в даден регион, много често се стига до заболяване”, казва специалистът и дава пример с коренното население на Гренландия. Инуитите ядели огромни количества животински мазнини, а не са боледували - не са познавали нито затлъстяването, нито високото кръвно, нито инфаркта, нито диабета. През 30-те години на миналия век започват да консумират една много известна безалкохолна напитка с тръстикова захар, която е нетипична за техния бит и започват метаболитни и сърдечносъдови усложнения.

Освен добър хранителен режим, доц. Ханджиев препоръчва да се увеличи двигателната активност, приема на повече вода и качествен сън. „Децата, които не спят достатъч