Телефонните измамници от Горна Оряховица разшириха „бизнеса” си. Докато мъжете от престъпните кланове прекарват по цели дни с GSM на ухото в опитите си да намерят поредната наивна баба, която да даде спестяванията си, за да помогне на пострадалата си дъщеря или внучка, жените припечелват също от хорското нещастие, пише "Монитор."

Съпругите и дъщерите на някои от известните мургави „телефонисти” в железничарския град вече се рекламират като специалистки по врачуване, контакти с духове, разваляне и правене на бяла и черна магия, обезсилване на родови проклятия и леене на куршум. Някои дори са пуснали и обяви за услугите си в местната преса и интернет.

Ритуалите на новоизпечените магьосници са като взети от зловещ филм на ужасите, забранен за лица под 18 години. Основните атрибути в забъркването на черна магия са елементи от погребални ритуали – пръст от гроб, вода от прясно изкъпан мъртвец, неизгоряла църковна свещ от опело, парче черен креп, парчета от използвани бръснарски ножчета и др. След ритуала пък направената черна магия се завива във вестник, стяга се с канап и трябва да се зарови обратно в гроб на мъртвец за да „улови по-силно”.

Клиентка на горнооряховска магьосница разказва, че била потресена, когато врачката й наредила в полунощ да отиде на тъмен кръстопът с черна кокошка. Там тя трябвало да откъсне с ръка главата на кокошката и да пролее кръвта й по всички посоки, като каже определени заклинания. Това било необходимо жената да върне отново съпруга си, който бил залитнал по чужда. За правене на любовна магия пък врачките използвали съставки, по-подходящи за забъркване на вкусен сладкиш: сол, захар, олио, чубрица, чер пипер, канела и ванилия. Зрънцата пипер били важни при правенето на магия за залюбване. След като гадателката половин час чете над тях молитви от Корана и се клати като стар дервиш, изпаднал в транс, омагьосаният пипер се дава на клиента. Той трябва всяка вечер да слага по 3 или 5 зърна върху нагорещен котлон и да шепти: „Тъй както горят тези зърна чер пипер, тъй бавно да изгаря по мен душата на (името на избраницата)”.

За да омотаят жертвите си, врачките използват всякакви трикове. Един от най-честите е с църковни свещи, които запалват над съд с вода и започват да баят над тях. Свещите горят неравномерно, пукат и съскат. „Това е, защото починалите близки ти се сърдят, че вече не се сещаш за тях”, с тайнствен глас изрича магьосницата. Този знак от отвъдното би разколебал и най-големия неверник. Клиентка на една от врачките обаче твърди, че това си е просто номер. „Когато ги запалиш и наклониш повече надолу, те горят по-силно и с по-голям пламък и пукат. Като ги изправиш, горят нормално. Като се прибрах вкъщи, го повторих и ми се получи на мен”, разказва жената.

В повечето случаи, за да се хване по-здраво магията, самозваните ходжи и гадателки четат и дори преписват части от Корана, които трябва да се носят като муски. Според мюсюлмански духовници обаче това е абсолютно недопустимо. Правенето на магии от ходжи е забранено. Разрешено е само четенето на сури от Корана, и то за разваляне на лоша магия.