То не било компютри, а компоти. Така с част от стар виц, но без усмивка юристи описват ситуацията в събота, когато навръх Трифон Зарезан съдията от Русенския районен съд Николай Стефанов бе задържан на метри от Съдебната палата. Разследването срещу него по подозрение за взет подкуп се води от Специализираното звено за противодействие на престъпления, извършени от магистрати, и от ДАНС.
По данни на запознати със случая юристи пари за подкуп обаче не са открити. Засега съществувало само твърдението на адвокат Свилен Стефанов, че съдията е поискал пари в замяна на взето преди 6 дена окончателно решение по дело за грабеж. Тогава магистратът е одобрил споразумение между прокуратурата и трима непълнолетни подсъдими. Съдия Стефанов е обвинен в това, че си е поискал подкуп с телефонно обаждане и е опитал да го получи.
Съдии и адвокати обаче не крият мнението си, че зрелищното залавяне на колегата им е постановка, а обвиненията - нелепици или натягане за отчитане на дейност пред Европейския съюз. Нещо повече -
недоумяват как районът е бил отцепен 2 часа преди провеждането на акцията, а на място на показното залавяне е чакал телевизионен екип
Според юридическата гилдия спорна е репутацията на инициатора на акцията Свилен Стефанов в чиято почтеност някои от юристите се усъмниха и заявиха, че няма да се изненадат, ако след операцията, която отекна в цялата страна, адвокат Стефанов се сдобие с апетитна държавна длъжност.
Днес се очаква съдия Стефанов заедно с тримата си адвокати да се изправи пред състав на Софийски градски съд, където ще се гледа мярката му за неотклонение. Защитниците на магистрата Иван Василев, Емил Тодоров и Димитър Стефанов ще настояват той да бъде освободен от ареста и да търпи по-лека мярка - домашен арест, парична гаранция или подписка, докато тече разследването срещу него. Докато прокуратурата ще настоява за постоянното му задържане в ареста.
Вчера станаха известни повече подробности около задържането.
Съдията се видял с адвоката в събота на автомивка, където закарал колата си за измиване. Оттам
юристите с еднакви фамилии се качили в автомобила и тръгнали към центъра
където решили да пият кафе. Когато минали покрай сградата на Съдебната палата обаче, седналият зад волана на колата си съдия видял, че улиците в района са отцепени и спрял. В това време адвокатът излязъл от автомобила и се качил в полицейската кола, която се движела зад тях. След това последвал арестът на съдия Стефанов. Това е в общи линии ситуацията, която се е разиграла в събота следобед, научи „Утро“.
Пари не са открити нито в самия магистрат, нито в колата му, категорични са защитниците на Стефанов и негови колеги.
Делото, за което се твърди, че съдията е искал подкуп, е решено буквално светкавично - със споразумение между прокуратурата и тримата подсъдими, което съдия Стефанов е одобрил на 9 февруари в края на работния ден. Споразумението е окончателно, не може да се обжалва и представлява договорени между обвинението и подсъдимите присъди. В конкретния случай става дума за дело за грабеж, извършен 5 дена преди сключване на споразумението - на 4 февруари, когато трима ученици със сила и заплахи отмъкнали 35 лева от свой връстник. Двама от подсъдимите са били защитавани от адвокат Стефанов. Делото е разпределено на съдия Стефанов около час преди самото заседание. А задържането за опита за подкуп става 6 дена по-късно - на 14 февруари.
„Двамата с него бяхме дежурни във въпросния понеделник и си давам сметка, че на негово място можеше да бъда аз
Не намирам разумни основания това споразумение, което е вече приключило дело, да е причина за някакви договорки“, заяви колегата на съдия Стефанов от Русенския районен съд съдия Пламен Ченджиев. Шокирани са и повечето магистрати, които обясняват, че се чудят какво да очакват занапред при разговорите си с адвокати и как да реагират по време на контактите с тях.
Съмненията се коренят в чисто юридическа главоблъсканица. Колегите юристи на задържания магистрат обясняват, че в подобен род съдебни актове съдията не чете присъда, нито той решава какво да е наказанието. Правят го страните - прокуратурата и подсъдимите, а съдът решава дали да го одобри или не. Ако споразумението с предложените наказания не бъдат одобрени от съда, то отива за разглеждане при друг съдия, може дори и в същите параметри, без да е необходимо да се увеличава или намалява присъдата. Съмнение сред юристите буди и фактът, че става въпрос не просто за споразумение, а за дело, което е приключило дни преди искания подкуп. Докато житейската логика навежда на мисълта, че подкуп се договаря преди старта на някое дело.
„Няма логика. Няма дори престъпна логика“, категорични си юристи.
Сред разпитаните покрай задържането на съдия Стефанов са прокурорът по приключилото със споразумение дело Христо Матев, както и самите осъдени
Практиката показва, че има непочтени адвокати, които обясняват на клиентите си, че трябва да им платят по-висок хонорар, тъй като с част от него ще трябва да се „оправят“ със съдията и да договорят „справедливи присъди“, казват юристи. В крайна сметка хората, които са застрашени от присъди, плащат без да питат, но парите отиват в джоба на „загрижения“ им защитник. Затова и най-вероятно подсъдимите по споразумението са свидетелствали, че са платили определена сума като стимул за по-лека присъда. Това според познати на съдия Стефанов е една от версиите, която може да се е разиграла покрай задържането му.
Отличната репутация очернена за минута
„Съдия Стефанов е чудесен колега. Шокиран съм от случилото се“, коментира съдия Ченджиев. В подкрепа на задържания магистрат се обединиха и адвокати. Юристите обясняват, че са с отлични впечатления от съдия Стефанов и неговата коректност. По техни думи никога не са виждали и чували жестове и индикации за корупция от негова страна и са изключително изненадани от задържането му. Описаха го като непредсказуем в професионално отношение, тъй като често изненадвал с решенията си страните в съдебния процес. Също толкова безкомпромисно обаче четял и осъдителни присъди. Надяват се магистратът да издържи здравословно и след като всичко приключи, да се върне обратно на работа.
Далеч не така положителни бяха вчера отзивите за адвокат Свилен Стефанов. Той всъщност е бивш прокурор в Районна прокуратура, който сам напусна поста след като бе арестуван за хулиганство и пиянски изпълнения през 2008 година. 
Събрание на районните съдии
След случилото се вчера съдиите в Районния съд са се събрали, за да обсъдят ситуацията. Засега те не смятат да предприемат действия за подкрепа на своя колега и са решили да изчакат, докато реално ситуацията се развие. Няма да се бърза и със свикването на етичната комисия, както и с решението дали съдия Стефанов ще бъде отстранен от длъжност. Решението за това дали той да бъде свален от поста поне временно се взема от Висшия съдебен съвет. Ако бъде отстранен, неговите дела ще бъдат преразпределени между останалите съдии в Районния съд.
Какви са събраните доказателства по делото, засега е ясно само в София. Вероятно сред тях има специални разузнавателни средства, но дали е така, само може да се предполага. Не знаят какви доказателства да очакват и самите адвокати на задържания съдия. Очакват да се запознаят със събраните улики на място преди делото за мярката му за неотклонение.

Биография

Съдия Стефанов е един от 10-те наказателни съдии в Русенския районен съд. През 2014 година е излязъл с решения по 239 дела, пише в годишния отчетен доклад на съда. Постановил е 18 присъди, а 76 от съдебните му решения са били обжалвани. Потвърдените на втора инстанция са били 33. Справката сочи, че Стефанов е с най-много отменени съдебни актове измежду всички съдии - 22 изцяло отменени, а 7 - частично изменени. Според констатациите от атестацията му броят на отменените или изменени решения се дължи най-вече на формалния и декларативен начин, по който си мотивира актовете, вместо да се обоснове задълбочено и с анализ на събраните доказателства.
В последната атестация на съдия Стефанов от 2013 година се посочва, че над 46% са потвърдените актове, който той е издал, а повече от 33% са отменените му решения след обжалване от страните. Въпреки това атестационната комисия е излязла със становище, че магистратът умее да мисли аналитично и да изготвя правилен анализ на правните факти. Няма оплавания срещу него за неспазване на професионалната етика. Няма просрочени актове, дори напротив - стреми се към бързо решаване на делата. Затова комисията по атестирането е излязла с препоръка към него да намери баланс между бързината и качеството на работата му. С получените 90 точки съдията попада в графата на най-високата оценка за „изключително изпълнение“ на работата си.
Съдия Стефанов завършва юридическото си образование в Русенски университет „Ангел Кънчев“ през 1997 година. От 1998 година е съдебен кандидат, а през септември 1999-та започва работа като съдия в Районния съд. Няма трудов стаж извън съдебната система. В периода от 2007 до 2013 година Стефанов е водел часове като специалист от практиката в Юридическия факултет на граждански договор. През 2009 година е повишен в ранг и заплата.
Справка в декларациите му за имущество пред Сметната палата не показа особено интересни факти около притежаваното от съдия Стефанов. През 2013 година декларира купено за 2700 лева „Рено“ и продадено „Мицубиши“ за 500 лева. Посочва, че има заем от 7500 лева. Съпругата му Цветалинка Стефанова е получила 6000 лева от наеми.
През 2012 година е получил като дарение „Ровър 75“. Отново декларира 4500 лева, които съпругата му е получила от наеми, както и 2674 лева - негови доходи от друга дейност.
През 2011 също декларира сделка с кола - купил си е „Мицубиши Каризма“ за 200 лева. Тогава изплаща и два кредита към банки - 26 100 лева и 7500 лева. Приходите си извън заплатата като съдия и тези на съпругата му, които описва в декларацията си са за 5650 лева. Година преди това декларира три ипотечни кредита в евро за над 60 000 лева. През 2008 година е единствената му по-скъпа придобивка - „Алфа Ромео 156“ за 8500 лева, купена със заем. А кредитите всяка година са задължително налице в различни размери.