Русенският районен съдия Николай Стефанов е задържан в събота при получаване на подкуп. Арестът е извършен от служители на ДАНС, операцията е ръководена от Софийска градска прокуратура. Сигнал за исканите пари е подал русенски адвокат, който преди това е бил прокурор.
Задържането на магистрата е станало малко след 15.30 часа пред блока на ул.“Тодор Александров“ на около 150 метра от Съдебната палата. В момент на предаване на плика с парите в паркиран автомобил служители от националната сигурност са обградили колата и са закопчали съдия Стефанов. Улицата е била отцепена от двете страни от униформени като предпазна мярка срещу евентуално бягство.
Председателят на Районния съд Венцислав Василев потвърди за задържането на съдия Николай Стефанов, но обясни, че не знае никакви подробности по случая, тъй като операцията е проведена под ръководството на Софийска градска прокуратура. „Този случай е срам за Районния съд и аз съм съкрушен как може съдия, който води наказателни дела от 1998 година, да поиска подкуп за някое дело, което води“, каза за „Утро“ Венцислав Василев. Той обясни още, че за 17 години работа в Районния съд Стефанов няма дисциплинарни наказания. Освен това съдията е бил асистент в Юридическия факултет на Русенския университет до миналата година и вероятността да е взел подкуп, свързан с преподавателската му дейност, е минимална, защото тази година той не преподава на студенти.
„Разработката е на Софийска градска прокуратура, защото само тя може да води разследвания срещу магистрати, и ние нямаме отношение към задържането на съдията“, лаконичен беше окръжният прокурор Георги Георгиев. Същото каза за „Утро“ и директорът на областната дирекция на МВР Георги Великов.