Министерството на селското стопанство на САЩ одобри отглеждането на територията на страната на генетично модифицирани ябълки, които при натъртване и разрязване не потъмняват.

Дървета, даващи такива плодове, отглежда канадската компания Оканаган спешиълти фрутс, която планира да продава фиданки на американските фермери. Тя се надява, че творението на биоинженеринга ще позволи да се подобри търговският вид на ябълките. Канадските специалисти са успели да придадат на ябълките при разрязване или натъртване свойства, забавящи процеса на окисляване, който води до потъмняване на омекналата част под въздействието на кислорода.

Противниците на генетично модифицираните продукти твърдят, че това може да се отрази отрицателно на свойствата на ябълките като извънредно вкусен, питателен и полезен плод. Потребителите с право биха могли да си зададат въпроса ще бъде ли и занапред вярна английската поговорка, че една ябълка на ден те държи далеч от лекаря.

Засега канадските биоинженери са внесли изменения в два популярни сорта ябълки - Голдън Делишъс и Грени Смит.

Новият вид ябълки няма да може да се изнасят в страните, където генетично модифицираните продукти не се ползват с доверието на потребителите или изобщо са забранени. В САЩ такава забрана няма. Неотдавна американското министерство на селското стопанство одобри отглеждането в страната на картофи също устойчиви на окисляване.