Ремонтът на един от емблематичните музеи в Русе - къщата на брега на Дунава, известна като дома на легендарната Баба Тонка, вече приключва. Поредна инспекция на хода на работата на строителите направиха завчера заместник-кметът по културата Иван Григоров, заместничката на кмета по комуналните дейности Наталия Кръстева и главният архитект Живка Бучуковска. Всяка седмица поне по веднъж идваме тук, за да видим докъде са стигнали работниците, обяснява Григоров.
Докато той преминава по етажите и се отправя заедно с директора на Историческия музей Николай Ненов към подземието, арх.Бучуковска се вглежда внимателно във всеки детайл по светналите от белота помещения в къщата. О, ама това тук така ли ще го оставите?! - възкликва тя, като посочва корниза на една от вратите, който от горната си страна е останал недобоядисан. Там сме запълвали със силикон, останало е само да го мацнем, обяснява Чавдар Христов, който скромно се представя като „техническо лице на обекта“. Ами мацнете го, настоява Бучуковска, като междувременно е забелязала още едно-две такива недовършени ъгълчета. И ето, тук трябва да се мине с шкурка и после с лак - посочва тя две от кафявите дървени каси на вратите. Ми, толкоз можем, толкова правим, без особен ентусиазъм обяснява мъжът. Но архитектката е категорична: „Ами тогава аз ще си взема отпуска и ще дойда да я свърша тази работа! Толкова неща са направени, сега няма едни недовършени дреболии да ни вгорчават картината!“.
И това е самата истина. Направеното само за по-малко от две години е много. Къщата е строена през 1907-1908 г. от сина на Баба Тонка Никола Обретенов. Превърната е в музей през 1958 г., а от 1974 г. е обявена за недвижимо историческо наследство от национално значение. От 1988 г. става належащо конструктивното укрепване на сградата, която е пострадала от земетресението през 1977 г. А през ноември 1992 г. със заповед на тогавашния кмет първият етаж се реституира на правнучката на Баба Тонка - Лиляна Балканска. Година по-късно се прави размяна - Балканска получава втория етаж, а Общината - първия. Но експозицията от музея вече е демонтирана, така че сградата остава затворена. При все това през 1998 г. фасадата е ремонтирана по проект „Красива България“, прави се ремонт и на водопровода, за да се предотврати слягането на пристройката. Независимо от това пропадането продължава и въпреки че от 2007-а вече цялата сграда отново е собственост на Общината, тя остава необитаема.
През 2012 година, когато бе отбелязана 200-годишнината от рождението на Баба Тонка, общинската управа осигури 230 хиляди лева за ремонт на сградата и през ноември скелета опасаха къщата на кея. Не след дълго обаче строителството бе спряно, тъй като една от стените на пристройката рухна. Това наложи проектът за ремонт и реконструкция да се преработи, а също и да се набавят нови разрешителни документи от Националния институт за недвижимото културно наследство, припомня арх.Бучуковска. Но всичко това отложи срока за отваряне на музея, обещан от кмета Пламен Стоилов.
И ето че тази година датата 3 март, която на два пъти бе посочвана за отварянето на къщата-музей, вече е не само реална, но и сигурна. Дори вече се обмисля тържествената церемония по откриването в деня на националния празник. Сградата е основно укрепена и ремонтирана, изграден е нов водопровод, „фаталната“ пристройка също е преизградена наново. Бяла дървена стълба отвежда към таванските помещения, които са достатъчно просторни, за да бъдат използвани за дейности от музея. Приземната част на сградата е изчистена и укрепена, но е оставена „на зид“ - тук от музея възнамеряват да използват помещението в автентичния му вид, за да пресъздадат зандан от 19 век и да правят възстановки на събития оттогава.
Значи, можело! - не крие одобрението си при поредната инспекция зам.-кметът Иван Григоров. Повече от 20 години тази сграда не е поглеждана, беше в такова състояние, че човек трудно можеше да си представи колко труд и усилия са потребни, за да придобие сегашния си вид, добавя той. Но се справихме и Русе отново има своя музей, с който да се гордее, прибавя зам.-кметът. И посочва укрепеното стълбище, изцяло подменените водосточни тръби, оформеното дворно пространство, специално направената зад къщата полегата пътека, по която безпрепятствено ще се движат детски и инвалидни колички. Вътре е изграден асансьор, който също ще се използва от посетителите. Видеонаблюдението на всички помещения вече е включено и показва в коя стая какво се случва. Остават само дребните довършителни детайли и от другата седмица Николай /Ненов - директорът на музея - б.а./ вече да подрежда витрините, заключава Григоров. И на тръгване обещава следващата седмица отново да дойде с арх.Бучуковска да огледа окончателно обекта.