С издигане на националния флаг и знамената на Европейския съюз и на Русе, приемане на строя от зам.-министъра на вътрешните работи Енчо Мирчев и демонстрация на изкачване с щурмова стълба бе открита обновената сграда на Първа пожарна в Русе на бул.“Трети март“. Модернизацията беше извършена с над 2.1 милиона евро, осигурени от трансграничен европейски проект. 
Новият дом на огнеборците, който ще участва в конкурса „Сграда на годината“, бе благословен от митрополит Наум, а сред гостите на церемонията бяха ръководителят на Департамента за извънредни ситуации в Румъния Раед Арафат, областният управител Борислав Българинов, кметът Пенчо Милков, директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ гл.комисар Николай Николов, директорът на Областната дирекция на МВР в Русе ст.комисар Мирослав Дамянов и ръководители на полицейски и пожарни структури от Русе и Гюргево.
„Преди 15 години, когато си стиснахме ръцете с колегите от Румъния, не очаквах, че само след 10 години Европейската комисия ще ни посочи като един добър пример. В рамките на тези 15 години успяхме да инвестираме повече от 29 млн.лв. само за България - пари, отишли за защита на нашето население, подобряване на тяхното обучение и за по-добра лична защита на пожарникарите и спасителите. Тези, които познават инвестиционния процес, знаят, че в България в момента най-трудно се завършва проект, свързан със строителството. Така беше и тук, но усилията, ангажиментите, отговорностите, ако щете и натискът от нашите ръководители, даде добър резултат - тази хубава сграда“, каза гл.комисар Николай Николов.
„Основната цел на този проект е да се подобри съвместното управление на риска в транграничния регион. Приблизително 515 000 жители на България и Румъния ще бъдат облагодетелствани от по-добри действия в управлението на риска, като от тях близо половината са жители на област Русе“, коментира значението на трансграничното сътрудничество в тази сфера зам.-министър Енчо Мирчев.