След повече от година ремонт Пантеонът на възрожденците в Русе отново ще отвори врати до седмица.
Реконструкцията на костницата бе дългоочаквана, тъй като заради лоша хидроизолация при всеки проливен дъжд върху плочите на героите се слагаха кофи и легени. По българо-румънски проект за 2 млн.лв. бе направен цялостен ремонт - хидроизолация, вентилируема фасада, гранитни облицовъчни плочи, а най-впечатляващ е обновеният купол със своите 160 квадратни метра. Той е бил и най-сложната част от ремонта, каза зам.-кметът по строителството Магдалина Илиева.
„Бяха налепени фолиа от злато, дебели една десетохилядна от милиметъра, на малки листчета с приблизителни размери 10 на 10 см. Това беше изключително трудоемък процес, около 5-6 квадрата на ден можеха да бъдат полагани, тъй като се изискваха атмосферни условия, които да позволяват това. Да няма влага, работеше се с конкретни температури, не можеше да се почне рано сутринта, нито да се работи по обед в жегите“, обясни Илиева.
Вътрешността на костницата също е в процес на промяна. „Предстои да сложим система от табла до всеки от 30-те гроба. По този начин ще може всеки един от героите да присъства и с образ, тъй като сега са само имената. Това са национално значими личности, мнозина ги знаят, познават и образите им, но все пак идват хора от различни поколения, идват много чужденци. Ще се направи и 360-градусова панорама, която да показва за няколко минути историята на българското Възраждане“, каза директорът на Регионалния исторически музей в Русе проф.николай Ненов. Той съобщи, че вече има много запитвания от желаещи да се поклонят и да положат цвете на плочите на герои като Любен Каравелов, Захари Стоянов, Баба Тонка и Стефан Караджа.