До три месеца ще стане ясно защо не е успял да се прибере левият колесник на правителствения „Фалкон 2000“, съобщи за „Преса“ шефът на комисията, която изяснява инцидента - Христо Христов. Той е ръководител на звеното за разследване на авиационни събития към транспортното министерство. Ще му помагат двама инженери и един външен пилот.
„Обикновено срокът за разкриване на причините при авиационен инцидент е една година. Но тъй като в момента не сме натоварени с други случаи, ще приключим до три месеца, а може и по-рано. Ще прегледаме черната кутия на фалкона. Възможно е да е изгоряла лампичка, но предварително нищо конкретно не мога да кажа. Всичко ще стане ясно, след като обстойно прегледаме и документацията, и машината. В момента тя е запечатана“, обясни пред "Преса" експертът.

Разследването започнало веднага. Първо Христов е изискал цялата документация за машината. Днес той чака и швейцарските експерти от „Таг авиейшън“, които ще пристигнат с полет от Германия. Те представляват фирмата, която е извършила последната обстойна техническа проверка на самолета.

Машината е била управлявана от най-опитните пилоти на фалкона Тодор Тодоров и Атанас Марков. И двамата са инструктори.