България заема 106-то място по свобода на словото от общо 180 страни в света, показва доклад на "Репортери без граници" за 2015 г.

България пада с шест позиции спрямо миналата година, когато е заемала 100-но място в класацията по свобода на словото. През последните пет години страната ни се движи между 70-та и 90-та позиция в списъка.

"Свободата на словото по света регистрира "рязък спад през 2014 г", се посочва в международния доклад на неправителствената организация. Две трети от 180-те страни, включени в изследването, показват по-лоши резултати в сравнение с предишните няколко години. В част от тях това се дължи на повишена активност на екстремистки групи, включително "Ислямска държава" и "Боко Харам", информационната война и натиска върху медиите от различни неправителствени организации, се посочва в документа.

Класацията за трета поредна година се оглавява от Финландия, в топ пет влизат Норвегия, Дания, Холандия, Швеция. Украйна, където има въоръжен конфликт, се нарежда на 129-то място, а Русия заема 152 позиция.

САЩ заемат 49-то място в класацията, въпреки проблемите с безопасността на журналистите. Организацията отбелязва като отрицателен факт арестуването на 15 журналисти по време на демонстрация след смъртта на тийнейджъра Майкъл Браун във Фъргюсън.

Последни в списъка са Туркменистан, Северна Корея и Еритрея, където има "системни нарушения на свободата на изразяване и информация", се казва в доклада.