България не може да бъде ням свидетел на трагедията, надвиснала над главите на нашите сънародници в Украйна. Президентът да свика спешно заседание на Консултативния съвет по национална сигурност, а правителството спешно да изработи план за приемането на наши сънародници на територията на страната.

Това заяви в декларация от името на парламентарната група на Патриотичния фронт зам.-председателя на парламента Красимир Каракачанов.

Каракачанов настоя външното министерство да предприеме необходимите действия за установяване верността на твърдението за непропорционално високият процент мобилизирани етнически българи в Украйна, спрямо другите етнически общности, както и да се установи действителния брой на загиналите в конфликта етнически българи.

Патриотичният фронт иска от МВнР и да осигури чрез дипломатическите и консулските представителства на България възможността за издаване на безплатни дългосрочни визи за тези наши сънародници. Каракачанов поиска още министерството на правосъдието да ускори разглеждането на преписки на българи от Украйна, подали заявление за придобиване на българско гражданство.

Последното искане на Патриотичния фронт е правителството на България своевременно да организира хуманитарна помощ спрямо нуждите на българската общност в Украйна, както и да осигури лечение на пострадали и ранени наши сънародници.

"Досегашното пасивно поведение на нашата държава по отношение на конфликта и незагрижеността за случващото се с българската общност в Украйна за пореден път доказват липсата на държавна политика по отношение на българите зад граница", обяви зам.-председателят на парламента и председател на една от политическите формации в Патриотичния фронт, които са част от четворната управляваща коалиция.

"Гражданската война в Украйна изправи от двете страни на барикадата българи срещу българи. Това е трагедия, към която българската държава все още гледа безучастно", добави той. Според него, въпреки усилията на международната общност, в това число на водещи европейски държави като Франция и Германия, за спиране на военните действия и намиране на мирно решение на конфликта в Украйна, кризата ще продължи още дълго време, тя може да принуди хиляди наши сънародници да потърсят подслон в родината на своите предци - България.