Полицията разби нелегална манифактура за преработка на тютюн край Елин Пелин, откъдето иззе над 500 килограма тютюн, както и специално пригоденото за преработката му оборудване.

Незаконният цех е разкрит вчера от служители на РУП-Елин Пелин в хода на реализирана от тях специализирана операция. При проверката на стара къща в село Гайтанево, община Горна Малина, служителите на реда се натъкнали на множество найлонови чували за смет, натъпкани с общо 480 килограма нарязан тютюн и старателно подредени под навес. Допълнително били открити още 56 килограма сухи непреработени тютюневи листа, уточняват от пресцентъра на МВР.

Вътре в къщата криминалистите попаднали на самоделно оборудване, специално монтирано за преработката на тютюна - машина за рязане на листата и инсталация за термичната им обработка, представляваща метални казани, подгрявани от газови бутилки.

Тютюнът, с общо тегло 536 килограма, е иззет заедно с оборудването. По случая е образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 234 от НК. За срок до 24 часа е задържан мъжът, предоставил къщата си за криминалното деяние. Продължава работата по установяване и на останалите лица, съпричастни към извършеното престъпление.