Река Стряма скъса дига на три места на територията на община Марица, съобщи Агенция "Фокус", като се позова на директора на "Басейнова дирекция" инж. Вълчо Караджов.

Ако дигата не бъде укрепена, река Стряма може да наводни село Трилистник, което е в непосредствена близост. В селото живеят близо 800 души. Автомагистрала "Тракия" също може да бъде наводнена, тъй като се намира по течението на реката в землището на село Калековец.

Вчера там е имало проверка и се предприемат спешни мерки. Напоителни системи, в чийто участък е дигата, веднага са изпратили техника и започнат работа по укрепването.

Застрашен е животът на жителите на община Марица, каза за "Фокус" кметът Димитър Иванов.

Дигата на реката е нарушена на пет места
Комисията вчера е описала три места, които крият потенциална опасност за населението на село Трилистник, другите две места са след населеното място. Там има опасност от наводняване на земеделската продукция.

"Обектът не е наш, въпреки че с годините съм инвестирал в тази посока и имахме подобна ситуация през месец май”, добави Иванов. Коритото на река Стряма е на "Басейнова дирекция", а сервитутът, дигата и водата са на "Напоителни системи" – клон Марица. Въпреки това, общината има готовност за превантивни мерки, ако дигата се скъса нацяло”, каза Иванов.

Вчера кметът е инициирал среща на институциите, за да се координират действията за укрепване на дигата на реката. Необходимите средства за това ще са не по-малко от 1 милион лева, каза кметът.

От години там не са взимани превантивни мерки. Друга потенциална опасност за общината няма, тъй като каналите са почистени, обясни кметът. Общината е инвестирала около 280 хил. лева собствени средства за почистването на близо 25 км. общински канали, които не са били чистени близо 20 години, добави Иванов.