Монголски учени изследват мумифициран монах на 200 години. Будисти смятат, че монахът не е мъртъв, а е изпаднал в дълбока медитация, съобщава "Дейли телеграф".

Мумифицираното тяло на монаха е в позиция лотус, с кръстосани крака. Тялото е открито в Улан Батор миналата седмица. То било увито в животниски кожи. Мумията е пепелява на цвят.

"Ламата седи в специална поза лотус важра. Лявата ръка е отворена, а дясната символизира проповядване на сутра. Това е знак, че ламата не е мъртъв, а е в много дълбока медитация според древната традиция на будиските лами", казва представител на монголския институт за будистко изкуство в будисткия университет на Улан Батор.

Други експерти по будизъм твърдят, че мумифицирания монах е в състоянието "тукдам" - дълбоко състояние на медитация между живота и смъртта.

"Ако човек успее да остане в такова състояние повече от три седмици, което се случва рядко, тялото му постепенно се свива и на края всичко, което остава от него, са коса, нокти и дрехи", каза д-р Бари Керзин, монах и лекар на Далай Лама.

Смята се, че мумифицираният монах е починал през 19-и век. Кой е той, не е известно.

Подобен е случаят с бурятския лама Даши-Доржо Итигелов. Когато е ексхумиран през 2002 г., той е със съвсем малко признаци за разлагане. Според монасите Итигелов "не е напълно мъртъв", а температурата на тялото се покачва по време на церемонии в манастира, където се съхранява край Улан Уде. Итигелов умира през 1927 г. по време на медитация, като моли монасите да го погребат в поза лотус след смъртта. Тялото му е поставено в сол.