Националната асоциация на зърнопроизводителите обяви готовност за национални протести, в случай че се вменят изисквания за монтиране на нивомерни и фискални устройства на обектите за съхранение на гориво в земеделските стопанства. Фермерите са изнервени от анализ на финансовото министерство, според който 48% от нелегалния внос на горива минава през селското стопанство. В него се посочва, че загубата за държавния бюджет от укрити данъци по нерегламентираните доставки и продажби на течни горива се оценява на 1,1-1,2 млрд. лева. Това означава, че около 600 хил. тона от нелегалните горива се ползвали в земеделието. При 35 милиона декара земя обработвани годишно и ставка 10 литра на декар това означава, че браншът потребява годишно около 350 хил. тона, а от тях укрива 600 хил., изчисляват фермерите. Според тях анализът цели единствено дискредитиране на сектор „Земеделие“ и прикриване на истинските доводи за направените задкулисни промени в Закона за ДДС.
Националната асоциация на зърнопроизводителите оспорва и идеята на министерството на всяка ведомствена бензиностанция да бъдат монтирани фискални устройства и нивомери, така че да не прескачат правилата. Според тях това било ненужна инвестиция, изцяло за тяхна сметка. Цената на един нивомер е около 20 000 лв., а поддръжката му за една година струва 1300 лв.
От началото на тази година земеделските производители са длъжни да отчитат пред Националната агенция за приходите горивата от ведомствените бензиностанции с касови апарати и нивомери. В страната има около 10 000 ведомствени бензиностанции.