Ако Германия реагира твърде рязко на проблема с Гърция, това косвено може да доведе до разпада на еврозоната, пише на сайта си Жак Сапир, директорът Центъра за изследване на индустриализацията.

Според него победата на СИРИЗА в Гърция натиква Германия в ъгъла. "С ограничена свобода за маневриране Германия може да реагира твърде рязко и косвено да провокира разпада на еврозоната", пише Жак Сапир. По думите му Германия или ще приеме ново преструктуриране на гръцкия дълг и ще се изправи пред аналогични заявки от Португалия, Ирландия, Испания и Италия, или ще заеме неотстъпчива позиция и ще провокира противопоставяне с Гърция. Но в този случая е голям рискът Гърция да напусне еврозоната и да започне един "заразителен процес", смята Сапир. Френският експерт смята, че Германия все още има избор, но това е "избор между две злини".

Германия разбира, че е попаднала в клопка и при всички случаи нейното бъдеще е мрачно, подчертава още още Сапир. "Независимо от решението, което тя ще вземе, Европа, която се явява нещо като немска собственост, ще излезе отслабната от това положение", убеден е специалистът.