Държавата не е коректен платец по отношение на осигуряването. Това, което предложих вчера за поетапно повишаване на осигурителната вноска не засяга самооосигуряващите се, а държавата, която не е адекватна на задълженията на хората, които внасят здравноосигурителни вноски.

Това каза пред БНТ здравният министър д-р Петър Москов. Неговата идея била държавата да повишава в годините поетапно вноската, за да достигне равнищата на вноската на самоосигуряващите се.

Тук не става дума за повишаване на осигурителната здравна вноска на самоосигуряващите се, а държавата да бъде коректен платец, подчерта Москов.

Не е възможно държавата с цялата си сила с всичките си фондове да не знае осигурителния статус на всеки един гражданин. Няма начин хора с нисък статус, да бъдат обложени допълнително. Но когато има цели групи, които не плащат, това не бива да бъде допускано, смята здравният министър.

Неосигуряващите се здравно все повече ще могат да ползват само услугите на Спешна помощ, увери министърът. В същото време той очерта и какви са възможностите за развитие и финансиране на Спешната помощ.

Като говорим за Спешната помощ и за неосигурените, това е въпрос на цяло едно поколение политици, които уверяваха, че може да не се плаща това, което се ползва. Искрено вярвам, че има поколенческа промяна, защото ако ние лъжем, че плащаме, системата ще ни лъже, че ползваме услуги, коментира Москов.

До момента 3 млн. имат възможност да получат Спешна помощ до половин час. При приключване на реформата, те ще станат 7 млн., обясни здравният министър.