Две нови специалности откриват в Националното училище по изкуствата „Проф.Веселин Стоянов“ в Русе, съобщи директорката Мария Дуканова.
За първи път в Североизточна България русенското Училище по изкуствата отваря врати за бъдещи звезди на театралната сцена. Специалността „Актьорско майсторство“ ще обучава талантливи момичета и момчета на сценични движения, техника на говора, танци, пантомима, история на театъра, драматургичен анализ, грим и перуки и другите тайни на актьорската професия.
Изпитът за попълване на местата ще бъде в края на юни и ще наподобява този в Театралната академия: кандидатите трябва да подготвят басня или монолог, една песен и пластичен етюд.
Много се радвам, че вече ще имаме и такава специалност, така затваряме кръга от различните видове изкуства, изучавани при нас, каза Мария Дуканова. Тя очаква за класа по актьорско майсторство да има кандидати не само от Русе, но и от други области в Североизточна България. 
Другата нова възможност е за първокласници, които ще изучават народно пеене. За нея родителите на бъдещите първолаци трябва да подадат документи от 23 до 31 март, а през април малките кандидати трябва да преминат проверка на способностите.
Това не е изпит, ообясни Дуканова и посочи, че децата трябва да подготвят танц или песничка, за да се установи усетът им за ритъм, музикалност и движения.