Канадски и австралийски учени успяха да идентифицират щам на бактерия на холера, отговорен за пандемията, която отнема живота на милиони хора в Европа през 19 в. като за пръв път успяха да установят секвенцията на генома на този патогенен микроорганизъм.

Те са взели материал от червата на една от жертвите на тази епидемия, които са били запазени в Музея за медицинска история във Филаделфия през 1858 г., няколко години след холерна епидемия там също. Според учените този напредък по отношение на идентифицирането на генома на бактерията причинител на холерата е много важен, тъй като досега бяха проучвани само първите щамове на Vibrio clolerae, която се развива във водата. Така учените са успели да потвърдят единият от двата причинителя на пет от седемте големи епидемии през 19 в. в Европа - т. нар. класическа холерна бактерия.

Почти всички епидемии са започнали от района на Бенгалския залив. Произходът на бактерията, причинил на холерата, дълго време е бил мистерия за учените, тъй като те не се имали стар образец за иследване. Бактерията се крие в червата на заразените и не може да бъде открита в костите или зъбите, така че почти няма останки от ДНК на бактерия. За своите изследвания сега учените са получили достъп до тъкани, запазени в музея, създаден от ф"College of Physicians" във Филаделфия. Те са използвали проба от чревна тъкан на мъж, починал от холера през 1849 г. Учените са установили, че този щам на бактерията, наречен класически и вторият - известен като El Tor, са съжителствали при хора и в устията на реки в продължение на векове преди избухването на епидемиите през 19 в. СЗО счита, че всяка година по света има между 3 и 5 млн. нови случаи на холера, от които загиват между 100 000 и 120 000.