Бившият кмет на Сливен Йордан Лечков съди държавата за нанесени вреди.
Искът е внесен в Окръжен съд – Сливен, а първото съдебно заседание е насрочено за 29 януари, съобщи самият той пред радио „Фокус“.
Същевременно Лечков е завел граждански иск за нанесени неимуществени вреди срещу бизнесмена Илия Георгиев.

Говорителят на Окръжен съд – Сливен съдия Мартин Данчев уточни, че Лечков настоява да получи компенсация от 50 хил. лв. Според иска, бившият кмет претендира, че Илия Георгиев му е причинил вреда, като е написал молба, по която прокуратурата в Сливен е завела дело за търговия с влияние, като по-късно Лечков бе оправдан по това обвинение.

Делото срещу държавата и Окръжна прокуратура – Сливен е заведено след оправдателната присъда на Окръжния съд – Стара Загора.

Ищецът Йордан Лечков настоява да получи компенсация от 550 хил. лв.
От тях 450 хил. лв. за причинени неимуществени вреди, 2 хил. лв. за имуществени и над 99 хил. лв. – обезщетение за забава, уточни съдия Данчев.

„Разчитам на справедливостта на съда, както винаги съм го правил“, коментира Йордан Лечков.

Той обяви, че ще настоява да получи компенсации и за всички останали дела, водени срещу него.

„Позволявам си да съдя държавата, защото не мога да заведа дело само срещу окръжния прокурор Пламен Стефанов. Нито едно от неговите обвинения не бе признато от съда. Това означава, че той напразно е харчил държавни средства. Ще настоявам за справедливост“, заяви още бившият кмет на Сливен.