Поредната операционна система на Microsoft – Windows 10 – ще внесе редица подобрения във функционалността, но антивирусната защита ще остане на базово ниво. В платформата ще бъде интегриран добре познатият Windows Defender, който осигурява защита от основните заплахи, съобщи в Twitter ръководителят на Windows Insider – Габриел Аул.

Това означава, че както и досега, Microsoft ще предостави на потребителите опростен антивирус, но ако те желаят по-надеждно решение, ще трябва да си инсталират софтуер от външен разработчик. Windows Defender, както и неговият наследник Security Essentials, показват слаби резултати в различните тестове за сигурност.

На пазара са достъпни немалко безплатни и същевременно ефективни антивирусни решения, които при това консумират малко системни ресурси. Големите компании в сектора на сигурността печелят от продажби на корпоративни клиенти и често предлагат безплатни продукти за домашните потребители.

Конкуренцията на Windows Defender е много силна от страна на безплатните програми и ако Microsoft не подобри продукта, той може да последва съдбата на браузъра Internet Explorer, който загуби голяма част от потребителската си база за сметка на Firefox и Chrome. Неслучайно, в момента Microsoft подготвя напълно нов браузър Spartan, с който ще се опита да си върне позициите.