Във вход А на бл. 31 в поморийския кв. “Свобода” от 21 ч на 10 април до 9 ч на следващия ден не е влизал или излизал непознат човек, не е изнасян или внасян съмнителен багаж, от стълбището не се е чувал странен шум.

Това стана ясно от свидетелските показания, дадени пред съда вчера, в четвъртия ден от процеса за убийството на 8-годишната Александра Тодорова. Обвинена за престъплението, извършено на 10 април м.г., е 39-годишната Атанаска Георгиева.

Станислав Дачев от РПУ-Поморие, разказа, че той и колегата му Апостол Тодоров са били на таен пост пред входа. Те са се намирали на около 30 метра, с добра видимост
и са имали възможност да го наблюдават през цялото време.

Полицай Дачев си спомни, че през 12-те часа на наблюдение имало само един мъж, който е излязъл от входа без багаж, качил се е в паркирана наблизо кола и по-късно се е върнал също без багаж. Проверката установила, че е съсед.

От около 20,30 ч също до сутринта други двама полицаи - криминалистите от ОД на МВР в Бургас Димитър Танев и Владимир Христов, са били в самата сграда. Тяхната задача е била да бъдат в апартамента на семейството. Те били под прикритие, никой не трябвало да знае, че са в сградата.

Едно от условията, поставени в изпратения на майката SMS, било да не се замесва полицията. Танев и Христов са извикани от Бургас, първо отиват в РПУ-Поморие, където се срещат с родителите на изчезналото дете. Бащата Веселин Тодоров остава в полицията, а криминалистите заедно с майката и брата Методи отиват на адреса.

Вчера полицаите свидетелстваха, че не са чули нищо съмнително, докато са били в апартамента. Към тях имаше и въпрос от страна на подсъдимата. Тя се поинтересува в коя точно стая са стояли.

Присъствието на 4-ма полицаи в нощта на 10 срещу 11 април във и около бл. 31 разби версията, разказана от Атанаска Георгиева пред нейните близки – майка  Светла и сестрата Северина. Вчера двете жени присъстваха в съдебната зала и слушаха показанията на свидетелите.

Във втория ден от процеса те разкриха пред магистратите версията на Атанаска, според която извършител на жестокото престъпление е Антон Петров. По време на досъдебното производство прокуратурата е работила по тази версия. “Такъв човек не съществува”, заяви представителят на държавното обвинение Димо Маджаров.

Вчера стана известна още една защитна версия, която Атанаска представила в разговор с криминалиста Иван Недков. Той е в групата, която пристигнала в мансардата, обитавана от Атанаска, след полицаите Димитър Димостенов и Иван Манев. Това са двамата служители, които намерили Атанаска да се крие в изоставено помещение на тавана.

Пред Недков Георгиева доразвила “циганската версия”, представена пред Димостенов и Манев. Разказала, че на път за съседен магазин попаднала на двама цигани, които  предложили 20 лв. за орален секс. Тя първоначално отказала, но след това се съгласила, понеже  трябвали пари.

По-късно циганите обаче стават 4-ма и тя твърди, че правела секс с тях в колата, когато край тях минала малката Алекс. По нареждане на циганите довела Алекс в колата. Сексуалните занимания продължили и в присъствието на детето. Междувременно телефонът  бил за няколко минути у един от циганите. После тя си тръгнала, а момиченцето останало.

Вчера бе разпитан собственикът на магазина в съседство. Прегледът на камерите, извършен в негово присъствие, показал, че Атанаска въобще не е ходила там на 10 април. Тя не е била засечена и в друг магазин, който се намира малко по-далеч.

Иван Недков разказа пред съда, че е разговарял с Атанаска непосредствено след беседата  с психолог от Института към МВР. “Тя плачеше и се разкайваше. Каза, че детето е под леглото вляво от входната врата”, заяви криминалистът.

Тъй като името на психолога никъде не се споменава в делото, съдът уважи искането на адвоката на Георгиева - Калин Янев, неговата самоличност да бъде изяснена. Атанаска Георгиева отказа да даде обяснения на този етап. Тя настоя да бъдат разпитани и неявилите се свидетели. Делото ще продължи на 5 март.